Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ExxonMobil και Chevron ανακοίνωσαν κέρδη-μαμούθ - Δεύτερα υψηλότερα στη δεκαετία

Χαμόγελα στις εταιρείες κολοσσούς ExxonMobil και Chevron, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα  να σημειώσουν τα δεύτερα υψηλότερα ετήσια κέρδη τους εδώ και μια δεκαετία.

Η Exxon σημείωσε καθαρά κέρδη 36 δισ, δολαρίων για ολόκληρο το έτος, μειωμένα από 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, αλλά ήταν τα μεγαλύτερα από το 2012. Τα καθαρά κέρδη της Chevron ύψους 21,4 δισ. δολαρίων μειώθηκαν από 35,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, αλλά ήταν τα ισχυρότερα από το 2013.

Η οικονομική διευθύντρια της Exxon, Κάθριν Μίκελς, χαιρέτισε ένα «εξαιρετικό τέλος σε μια υπέροχη χρονιά».

Δεν αποτελεί κρυφό μυστικό, πως οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου αύξησαν απότομα την παραγωγή τους το 2023, ακολουθώντας μια στρατηγική ανάπτυξης των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει προκαλέσει πλήγμα στη δέσμευσή τους για μείωση των εκπομπών ρύπων, σημειώνουν οι Financial Times.

Και οι δύο αμερικανικές πολυεθνικές αύξησαν την εγχώρια παραγωγή το 2023, συμβάλλοντας σε μια έκρηξη της αμερικανικής παραγωγής που αιφνιδίασε την αγορά και βοήθησε να συγκρατηθούν οι τιμές, ακόμη και όταν ο ΟΠΕΚ + εφάρμοσε σημαντικές περικοπές παραγωγής.

Η Exxon και η Chevron έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και όταν ορισμένοι από τους ευρωπαίους αντιπάλους τους στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς, οι οποίες εξετάζονται από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Τέλος αναφορικά με τα στοιχεία για το πετρέλαιο, οι ΗΠΑ αντλούσαν 13,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Νοέμβριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, περισσότερα από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ