Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street: Μια ανάσα από τις 5.000 μονάδες ο S&P 500 - «Ελεύθερη πτώση» για Uber και Alibaba

ταύρος έξω από το χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, Γουόλ Στριτ, μπουλ μάρκετ, bull market, wall street
πηγή: pixabay

Με μικρά κέρδη συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τον S&P 500 να βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων και τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,39% στις 38.673 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται κατά 0,66% στις 15.708 μονάδες. O S&P 500 κερδίζει 0,64% στις 4,985.89 μονάδες.

Πηγή: AP

Κέρδη αλλά με μειωμένη μετοχή η Uber

H Uber ανέφερε κέρδη τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street καθώς οι ακαθάριστες κρατήσεις στην πλατφόρμα της αυξήθηκαν κατά 22%.

Συγκεκριμένα η Uber κέρδισε 66 σεντς ανά μετοχή με έσοδα 9,94 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα από το FactSet ανέμεναν ότι η εταιρεία μεταφοράς θα κέρδιζε 16 σεντς ανά μετοχή με έσοδα 9,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Την ίδια περίοδο πέρυσι, η Uber κέρδισε 29 σεντς ανά μετοχή με έσοδα 8,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι η Uber ανέφερε κέρδη εσόδων για τα τμήματα κινητικότητας και παράδοσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 34% και 6%, αντίστοιχα, ενώ τα έσοδα από τις μεταφορές μειώθηκαν κατά 17%. Οι κρατήσεις για το τρίμηνο αυξήθηκαν 22% στα 37,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τη συναίνεση των 37,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το 2023 ήταν ένα σημείο καμπής για την Uber, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε ισχυρή, κερδοφόρα ανάπτυξη σε κλίμακα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dara Khosrowshahi σε δελτίο τύπου.

Για το πρώτο τρίμηνο, η Uber δήλωσε ότι αναμένει μικτές κρατήσεις 37 έως 38,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σημείωσε επίσης ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων θα πρέπει να είναι 1,26 έως 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της Uber υποχώρησαν 1,8% στις προκαταρκτικές συναλλαγές την Τετάρτη στα 69,18 δολάρια. Φτάνοντας στη συνεδρίαση, η μετοχή σημείωσε άλμα 91% τους τελευταίους 12 μήνες.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές του ανταγωνιστή Lyft σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 13,26 $. Η Lyft ανακοίνωσε τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στις 13 Φεβρουαρίου.

Πηγή: AP

Πτώση 4% για την Alibaba 

Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding ενέκρινε την Τετάρτη μια επιπλέον εξουσιοδότηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της, εν μέσω χαμηλότερων από τα αναμενόμενα έσοδα από πωλήσεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η Alibaba σημείωσε αύξηση 5% στις πωλήσεις στα 260,3 δισεκατομμύρια γιουάν (36,67 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο της που έληξε τον Δεκέμβριο, ελλείψει ελαφρώς από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν στα 14,4 δισεκατομμύρια γιουάν (2 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένα κατά 77% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η εταιρεία με έδρα το Hangzhou απέδωσε τη δραστική πτώση των καθαρών εσόδων στη μείωση της αξίας των επενδύσεών της σε μετοχές και στη μείωση των εσόδων από δραστηριότητες λόγω αυτής. 

Η τιμή της μετοχής της Alibaba στη Νέα Υόρκη υποχώρησε περίπου 4% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. «Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να αναζωπυρώσουμε την ανάπτυξη των βασικών μας επιχειρήσεων, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το cloud computing», δήλωσε ο CEO της Alibaba, Έντι Γου, σε δήλωση.

Η εταιρεία, κάποτε ηγέτης στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές όπως η Pinduoduo και η ByteDance, η οποία διαχειρίζεται το TikTok και το Douyin.

Δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και την ανάπτυξη για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao και Tmall, καθώς και για την ενίσχυση της ηγετικής θέσης στην αγορά.

Η αύξηση των εσόδων της Alibaba έχει επιβραδυνθεί ακόμη και όταν οι ανταγωνιστές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν κερδίσει μερίδιο αγοράς. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετοχή της εταιρείας σημείωσε βουτιά σχεδόν 26% το περασμένο έτος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ