Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Εταιρεία αυξάνει την αξία της κατά 12 δισ. δολάρια σε μόλις μία ημέρα 

Η κεφαλαιοποίηση της Tokyo Electron αυξήθηκε πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη, φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, αφού η εταιρεία βελτίωσε τις προβλέψεις της για το έτος λόγω των ισχυρών πωλήσεων στην Κίνα.

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ σημείωσε άνοδο 13% στο Τόκιο την Τρίτη, και αποτιμήθηκε στα 15,9 τρισεκατομμυρίων γιεν (106 δισ. δολάρια), με το υψηλότερο κλείσιμο που έχει καταγραφεί ποτέ. Η εξέλιξη αυτή ήρθε αφού η εταιρεία βλτίωσε την πρόβλεψη για τα λειτουργικά της κέρδη για το έτος έως τον Μάρτιο κατά 11%, στα 445 δισ. γεν. Αυτό ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και η αισιοδοξία είναι απόρροια των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, όπου η Κίνα αντιπροσώπευε το 46,9% των πωλήσεων της εταιρείας.

Η ζήτηση αυξάνεται από τις κινεζικές επιχειρήσεις ημιαγωγών, την ώρα που είναι σε ισχύ οι εμπορικοί περιορισμοί των ΗΠΑ.

Η Tokyo Electron προβλέπει επίσης οι επενδύσεις από τους κατασκευαστές DRAM να ανακάμψουν φέτος. Οι τιμές των μετοχών δύο πελατών της, της νοτιοκορεατικής Samsung Electronics Co. και της SK Hynix Inc. αυξήθηκαν λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μοχλός η Κίνα

«Έχουμε εισέλθει σε ένα στάδιο φρενίτιδας της αγοράς για οτιδήποτε τεχνολογικό», δήλωσε ο Amir Anvarzadeh της Asymmetric Advisors. Η άνοδος της Tokyo Electron ακολούθησε τον σχεδόν διπλασιασμό της χρηματιστηριακής αξίας της Arm Holdings που σχεδιάζει τσιπ, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και την άνοδο της μετοχής της μητρικής SoftBank Group Corp.

«Ωστόσο, δεδομένου ότι η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για την Tokyo Electron, βλέπουμε μεγάλους κινδύνους που έχουν αγνοηθεί», επισήμανε.

Ωστόσο, η Tokyo Electron είναι αισιόδοξη ότι οι ισχυρές πωλήσεις στην Κίνα θα συνεχιστούν τα επόμενα ένα με δύο έτη. «Αναμένουμε ότι η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο", δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Hiroshi Kawamoto».

Η Κίνα παράγει μόνο ένα μικρό ποσοστό των τσιπ που χρειάζεται και ο Kawamoto βλέπει ότι η χώρα επενδύει επιθετικά για να μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό. «Αναμένουμε ότι η δυναμική θα παραμείνει άθικτη μέχρι το 2025», τόνισε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ