Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πετρελαϊκοί κολοσσοί: Στρέφονται σε πηγές με χαμηλό κόστος άντλησης καθώς φοβούνται πτώση τιμών

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στοχεύουν σε νέα κοιτάσματα, από τα οποία  θα μπορούν να έχουν κέρδη ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου μειωθούν στα 30 δολάρια το βαρέλι, εκμεταλλευόμενες την αύξηση της ζήτησης για τρίτο έτος προκειμένου να αναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον του κλάδου.

Ακόμη και ο σαουδαραβικός κολοσσός, Saudi Aramco, που έχει  το χαμηλότερο κόστος παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, σπεύδει να μειώσει το κόστος της. Η στροφή σε πετρελαιοπηγές με ευνοϊκό κόστος παραγωγής έρχεται μετά τους πιο συχνούς ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους τιμών την τελευταία 10ετία, ενώ αντανακλά επίσης την πεποίθηση των στελεχών των μεγάλων εταιρειών του κλάδου ότι οι σημερινές υψηλές τιμές πιθανόν να μη διατηρηθούν για πολύ.

«Μετά από τρεις μεγάλες καταρρεύσεις των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία 15 χρόνια, έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό πως είναι πιθανό να συμβεί ακόμα μία», δήλωσε διευθυντής ερευνών στην ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία, Wood Mackenzie.

Η Exxon Mobil και η Chevron διέθεσαν πέρυσι περισσότερα χρήματα για μερίσματα στους μετόχους τους παρά για νέα πετρελαϊκά projects, θέλοντας να έχουν την εύνοια των επενδυτών.

Διαβάστε επίσης: Πετρελαϊκές: «Χρυσώνουν» τους μετόχους τους παρά τη μείωση κερδών το 2023 - Μοιράζουν πάνω από 100 δισ.

Εξαγορές ύψους 125 δισ. δολαρίων

Η Exxon, η Chevron και η Occidental Petroleum σύναψαν πρόσφατα συμφωνίες συνολικής αξίας 125 δις. δολαρίων για την εξαγορά εταιρειών που θα τις βοηθήσουν να αντλούν πετρέλαιο με κόστος μεταξύ 25 και 30 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στην Ευρώπη, η Shell και η Equinor επιδιώκουν επενδύσεις με breakeven στα 25-30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η γαλλική TotalEnergies στοχεύει να ρίξει το κόστος παραγωγής της κάτω και από τα 25 δολάρια.

Το κόστος αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μισό του break even για πετρελαϊκές επενδύσεις πριν από μια δεκαετία και περίπου στο 40% της τιμής του μπρεντ σήμερα, αλλά αποτελεί ένα στοίχημα το αν θα συνεχιστεί η βελτίωση της παραγωγικότητας των γεωτρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Κινείται ανοδικά μετά την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων

Η επιτακτική ανάγκη μείωσης του κόστους οδήγησε τις εταιρείες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους και να συγκεντρώσουν τις δραστηριότητές τους σε λιγότερες περιοχές, ενώ έχουν καταργήσει επίσης πολλές θέσεις εργασίας και έχουν αναθέσει δραστηριότητες σε χώρες με χαμηλότερο κόστος.

Εκτός του βεληνεκούς τους έμειναν μονάδες παραγωγής υψηλού κόστους στην Αφρική, στον Καναδά και σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Shell και η Exxon πούλησαν πέρυσι την παραγωγική δραστηριότητα που είχαν επί έναν αιώνα στην Καλιφόρνια και μαζί με την TotalEnergies επιδιώκουν να εγκαταλείψουν ή να μειώσουν την παρουσία τους στη Νιγηρία.

Η Chevron εγκατέλειψε την Ινδονησία και η BP πούλησε περιουσιακά στοιχεία της στον Καναδά, την Αλάσκα και τη Βόρεια Θάλασσα.

Η παραγωγή που προτιμάται  είναι από κοιτάσματα σε νερά μεγάλου βάθους, όπου οι πλατφόρμες μετατρέπονται σε μηχανές χρήματος μόλις αποσβεστεί η αξία τους, ή η σχιστολιθική, όπου μια συλλογή μικρών και εύκολα αξιοποιήσιμων πηγών επιτρέπει την προσαρμογή των όγκων ανάλογα με τις τιμές της ενέργειας.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ