Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Κινείται ανοδικά μετά την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε ότι αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2024, αν και με «συγκρατημένο» ρυθμό. Οι  traders αναμένουν την Πέμπτη την έκθεση του ΟΠΕΚ για τις προοπτικές της αγοράς, με το καρτέλ να πιέζει για παράταση στη μείωση της παραγωγής, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.

Πριν λίγο (13:17), η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ σημείωνε κέρδη 0,7% στα 82,6 δολάρια. Το μπρεντ καταγράφει κέρδη για έκτη φορά σε επτά συνεδριάσεις, ενώ το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) κινούνταν πάνω από τα 77 δολάρια.

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,2 έως 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, μία αύξηση που αναμένει να καλυφθεί εύκολα από τη επέκταση στην αμερικανική παραγωγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ένα μέρος του τεράστιου στόλου δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να εξάγει το πετρέλαιό της έχει ακινητοποιηθεί υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων.

Αν και το πετρέλαιο έχει αυξηθεί φέτος, δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο μεγάλο άλμα. Ο αντίκτυπος των περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕ και η νευρικότητα σχετικά με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν σε μεγάλο βαθμό αντισταθμιστεί από την υψηλή παραγωγή εκτός του καρτέλ και από τις αβέβαιες προοπτικές της ζήτησης.

Αρχές Μαρτίου η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή

Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ θα ρίξει φως στις αναμενόμενες παγκόσμιες ισορροπίες κατά τα επόμενα τρίμηνα. Η Morgan Stanley αύξησε πρόσφατα τους στόχους της για την τιμή του πετρελαίου, επικαλούμενη παράγοντες όπως η καλύτερη από την αναμενόμενη συμμόρφωση του ΟΠΕΚ με τις περικοπές.

Η ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αποφασίσει στις αρχές του επόμενου μήνα αν θα παρατείνει τις περικοπές της και στο δεύτερο τρίμηνο. Εν όψει αυτού, το Ιράκ δήλωσε ότι η προσφορά του είναι πλέον σύμφωνη με την προηγούμενη συμφωνία της ομάδας, ενώ τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι δεσμεύονται να συνεργαστούν με τη συμμαχία για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της αγοράς.

Αυτό που ενδιαφέρει την αγορά είναι «τι θα αποφασίσει να κάνει ο ΟΠΕΚ+ με τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς του, οι οποίες λήγουν στα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της ING Groep στη Σιγκαπούρη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ