Νέα
  • ΓΔ: 1459.21 +0.78%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σοκ από την πρόβλεψη για ανάπτυξη μόλις 0,2% το 2024

Πηγή: AP Images

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί μόλις 0,2% φέτος, πολύ λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3%, καθώς η ασθενής παγκόσμια ζήτηση, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός περιορίζουν τις ελπίδες για μία ταχεία ανάκαμψη.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα, στο πλαίσιο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές της, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,3% το 2023 και αναμένεται ευρύτερα να εισέλθει σε μία ακόμη τεχνική ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολα νερά στην αρχή του έτους», όπως αναφέρεται σε προσχέδιο της έκθεσης που είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

H έκθεση σημειώνει τον υψηλό πληθωρισμό και την εξ αυτού μείωση της αγοραστικής δύναμης μεταξύ των προβλημάτων, καθώς και τις γεωπολιτικές κρίσεις και τις αυξήσεις επιτοκίων.

Αναθεώρηση και από τους οικονομικούς συμβούλους

Οι οικονομικοί  σύμβουλοι στη γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και να «ψαλιδίσουν» την πρόβλεψή τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2024, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ουλρίκε Μάλμεντιερ σε συνέντευξή της στο Reuters.

«Θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε σίγουρα στην ίδια κατεύθυνση… αυτό μας δείχνουν τα νούμερα», πρόσθεσε.

Στην πρόβλεψη που έκαναν τον Νοέμβριο, οι σύμβουλοί της εκτιμούσαν την ανάπτυξη για φέτος στο 0,7%, ενώ η επόμενη επίσημη αναθεώρηση θα γίνει στα μέσα Μαΐου.

Οι απαισιόδοξες προοπτικές για τη Γερμανία σημειώνονται εν μέσω ανησυχιών για το στάτους της ως βιομηχανικής βάσης καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της με την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Το σχέδιο της κυβερνητικής έκθεση κάνει λόγο για «ομαλοποίηση» της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024 μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για επώδυνες περικοπές στον φετινό προϋπολογισμό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ