Νέα
  • ΓΔ: 1461.65 +0.95%
  • Τζίρος: 87,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης απορροφούν τις αυξήσεις μισθών

Πηγή: EKT - Twitter

Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αρχίζουν να απορροφούν τις υψηλές αυξήσεις μισθών από τα κέρδη τους και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των πληθωριστικών προσδοκιών έχει μειωθεί, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ.

Η ίδια είπε ότι πιστεύει όλο και περισσότερο πως θα υπάρξει ομαλή προσγείωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, δηλαδή ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% χωρίς να υπάρξει ύφεση, καθώς η οικονομία άντεξε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία έπιασε πάτο. «Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι η κορύφωση της επίπτωσης από τη νομισματική σύσφιξη είναι πιθανόν πίσω μας».

Δύο στρατόπεδα στην ΕΚΤ

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 7 Μαρτίου, εν μέσω αμφιβολιών αν θα είναι δυνατή η μείωση των επιτοκίων χωρίς τον κίνδυνο αναθέρμανσης του πληθωρισμού.

Το ένα στρατόπεδο εντός του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας θέλει να έχει βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός έχει ελεγχθεί και προτιμά να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων περί τα μέσα του 2024.

Το άλλο στρατόπεδο, ωστόσο, πιέζει να γίνει τον Απρίλιο η πρώτη κίνηση, ενώ οι αγορές κλίνουν πλέον στο ότι θα γίνει τον Ιούνιο.

Επιβράδυνση των μισθών στο δ' τρίμηνο 2023

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη, όπως προέκυψαν από συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δ’ τρίμηνο του 2023, επιβραδύνθηκαν, ενισχύοντας τα επιχειρήματα υπέρ του να γίνει νωρίτερα η μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την έρευνα προσδοκιών καταναλωτών, που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκαν οριακά τον Ιανουάριο.

Η Σνάμπελ εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας ήταν ευνοϊκές, σημειώνοντας ότι δεν αυξήθηκε το spread της χώρας.

«Ηταν περιορισμένο, κάτι που είναι αξιοσημείωτο. Θυμηθείτε ότι έχουμε τον ισχυρότερο κύκλο ανόδου των επιτοκίων από την ίδρυση της Ευρωζώνης και παρά ταύτα το spread ήταν συγκρατημένο», είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ