Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

G20: Αυξημένες οι πιθανότητες για ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία έχει αυξημένες πιθανότητες για ομαλή προσγείωση, σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των υπουργών Οικονομικών της G-20 κατά τη συνάντηση που θα έχουν αυτή την εβδομάδα στη Βραζιλία.

«Σημειώνουμε ότι η πιθανότητα ομαλής προσγείωσης της παγκόσμιας οικονομίας έχει αυξηθεί», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο είναι σε γνώση του Bloomberg.

«Οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι πιο ισορροπημένοι. Οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ταχύτερο από τον αναμενόμενο αποπληθωρισμό», σημειώνει.

Το κείμενο δεν είναι οριστικό και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας πριν από την άφιξη των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη.

Διχασμένη η G-20 λόγω Ρωσίας

Η σύνοδος της G-20 έχει διχασθεί το τελευταίο διάστημα, ιδίως λόγω των πολέμων Ουκρανία και τη Γάζα που ταλανίζουν την παγκόσμια πολιτική. Το προσχέδιο αναφέρει μεταξύ των προκλήσεων που υπάρχουν τις «συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου», χωρίς να τις κατονομάζει, καθώς και σε «γεωοικονομικές εντάσεις».

Είναι πάντως σχετικά αισιόδοξη η άποψη για την παγκόσμια οικονομία, η οποία δυσκολεύτηκε τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, της εκτίναξης του πληθωρισμού και της απότομης αύξησης των επιτοκίων.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες οικονομίες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις κατάλληλες νομισματικές πολιτικές, τη χαλάρωση της στενότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη συγκράτηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων», αναφέρεται στο προσχέδιο της G-20.

Εκεί που δυσκολεύονται στη διατύπωση οι αξιωματούχοι της G20 είναι στην περιγραφή πολέμων, όπως της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που είναι προφανές καθώς στην ομάδα αυτή μετέχουν η Ρωσία και η Κίνα καθώς βέβαια και οι ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοί τους.

Παζάρι για το τελικό σχέδιο

Χθες, έγινε παζάρι για το πώς θα αναφερθούν οι οικονομικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναμένεται να μπουν σε παρένθεση ορισμένα από τα επίμαχα θέματα, προκειμένου να μην επισκιάσουν άλλα, για τα οποία δεν υπάρχουν διαφωνίες.

Η Βραζιλία, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο στο εμβληματικό κέντρο Bienal του Σάο Πάολο, μέσα σε ένα καταπράσινο πάρκο, προωθεί μια ατζέντα που περιλαμβάνει τη φτώχεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ