Νέα
  • ΓΔ: 1419.44 +1.89%
  • Τζίρος: 58,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Υποχωρούν οι τιμές κατοικιών για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κτηματαγορά μπορεί να βρίσκεται σε στασιμότητα λόγω των υψηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας.

Η Nationwide Building Society δήλωσε ότι η μέση τιμή ενός σπιτιού μειώθηκε κατά 0,2% τον Μάρτιο, μετά από αύξηση 0,7% σε καθέναν από τους δύο προηγούμενους μήνες (Ιανουάριο - Φεβρουάριο). Πάντως οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρή αύξηση.

Η αγορά ακινήτων της Βρετανίας διέψευσε τις προσδοκίες για απότομη πτώση των τιμών πέρυσι, σημειώνοντας μέτρια κέρδη από τον Σεπτέμβριο, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας σταμάτησε την ταχύτερη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα που πολλοί αγοραστές δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν, ιδίως με το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς σε υψηλό 16 ετών.

«Η δραστηριότητα έχει ανακάμψει από τα αδύναμα επίπεδα που επικρατούσαν προς το τέλος του 2023, αλλά παραμένει σχετικά υποτονική με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στην προσιτή τιμή», δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, σε έκθεσή του.

Το μέσο κόστος ενός σπιτιού ανέρχεται πλέον σε 261.142 λίρες Αγγλίας (327.590 δολάρια), σύμφωνα με την Nationwide, η οποία είναι η πρώτη από τις πολλές ενδείξεις της αγοράς που αναμένεται να δημοσιευθούν αυτόν τον μήνα. Αυτό είναι 4,6% κάτω από την κορυφή που καταγράφηκε στα τέλη του 2022. Οι τιμές έχουν πλέον αυξηθεί κατά 1,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Οι πωλητές θα πρέπει να παραμείνουν υπομονετικοί», δήλωσε ο Jason Harris-Cohen, διευθύνων σύμβουλος της Open Property Group. «Το υψηλότερο κόστος δανεισμού εξακολουθεί να αποδεικνύεται προβληματικό».

Το κόστος των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε ελαφρώς τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες για το πόσο θα μειώσει η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο φέτος. Κάποια στιγμή, οι αγορές είχαν τιμολογήσει μειώσεις 1,5 ποσοστιαίας μονάδας για το 2024. Τώρα έχουν τιμολογήσει πλήρως δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας και την ισχυρή προοπτική μιας τρίτης.
«Η ανάκαμψη εξακολουθεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των επιτοκίων», δήλωσε ο Gardner.

Οι τιμές στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθιστώντας το την περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στη νότια Αγγλία. Η Βόρεια Ιρλανδία σημείωσε άνοδο 4,6%, η ισχυρότερη περιοχή της έρευνας.

Πηγή: Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ