Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Επιτόκια: Ο «κίνδυνος» της ανάπτυξης, τα δύο στρατόπεδα της Fed και ο βραχνάς του πληθωρισμού

Στο επίκεντρο των αγορών βρίσκεται για ακόμη μια φορά το ερώτημα εάν ο πληθωρισμός σε ΕΕ και ΗΠΑ θα μπορέσει να μειωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πολυπόθητες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed, με Λαγκάρντ και Πάουελ να αφήνουν ανοιχτά περιθώρια για περεταίρω μειώσεις, πάντοτε όμως με προσεκτικά βήματα και σε άμεση σύνδεση με τα στοιχεία της οικονομίας που ανακοινώνονται μήνα με το μήνα. 

Οικονομολόγοι και αναλυτές πιστεύουν πως θα υπάρξει τελικά μία μείωση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, γεγονός που αναμένεται να δώσει και το σήμα στις αγορές πως ο βραχνάς του πληθωρισμού δεν είναι αήττητος και πως σταδιακά μειώνεται.

Βέβαια, για να υπάρξουν και νέες μειώσεις μέσα στη χρονιά θα πρέπει να συνυπολογιστούν αρκετοί παράγοντες όπως ο ρυθμός της ανάπτυξης που σε ΕΕ και ΗΠΑ δείχνει να «βαστάει», ενώ από την άλλη πλευρά οι απολύσεις και ο ρυθμός παροχής επιδομάτων ανεργίας παρουσιάσουν μεταβολές που δυσκολεύουν τόσο τα γεράκια, όσο και τα περιστέρια σε Ευρώπη και Ατλαντικό.

Καθησυχαστικός ο Πάουελ

Το καθησυχαστικό μήνυμα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ανοίγει μία νέα συζήτηση μετά και τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας γεγονός που μπορεί να μην έχει ως αποτέλεσμα να καλμάρει τους ήδη εκνευρισμένους επενδυτές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού εντείνει την εστίαση στα επερχόμενα στοιχεία.

Αν και ο Πάουελ αναγνώρισε χθες Τετάρτη την έλλειψη πρόσφατης προόδου στη μάχη της Fed κατά της αύξησης των τιμών καταναλωτή,(πληθωρισμού), επανέλαβε την άποψη ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να κατευθυνθούν χαμηλότερα φέτος.

Αυτό ήταν παρήγορο για όσους ανησυχούσαν ότι η Fed θα μπορούσε να έχει στο στόχαστρό της περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες πληθωρισμού ισχυρότερου του αναμενόμενου.

Εντούτοις όμως παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η αγορά θα είναι λιγότερο πιθανό να πιστέψει τον Πάουελ στα λόγια του αυτή τη φορά, αφού η πολυδιαφημισμένη ήπια στροφή τον Δεκέμβριο ακολουθήθηκε από αρκετούς μήνες ανοδικών εκπλήξεων όσον αφορά τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

Ενώ όπως αναφέραμε και προηγουμένως, επιπλέον ισχυρά οικονομικά στοιχεια θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αναταράξεις στις μετοχές και τα ομόλογα.

Οι διακυμάνσεις της αγοράς την Τετάρτη αντανακλούσαν τη νευρικότητα των επενδυτών καθώς ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,3% μετά από ένα ράλι που τον είδε να κερδίζει πάνω από 1% κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Πάουελ.

Οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, υποχώρησαν σχεδόν 10 μονάδες βάσης.

"Εάν η Fed πρόκειται να είναι τόσο εξαρτώμενη από τα δεδομένα όσο ισχυρίζεται ότι είναι, κάθε σημείο δεδομένων θα εξετάζεται εξονυχιστικά από την αγορά για να δει εάν σημαίνει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή την πιθανότητα να επανέλθουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στο τραπέζι", δήλωσε ο Steve Hooker, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Newfleet Asset Management.

Ορόσημο η Παρασκευή

Το πρώτο σημείο-κλειδί έρχεται την Παρασκευή, με την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Περισσότερες ενδείξεις για μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη αγορά εργασίας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διαβρώνουν τις προβλέψεις για το πόσο βαθιά θα μειώσει η Fed τα επιτόκια φέτος.

Οι επενδυτές τιμολογούν τώρα περίπου 35 μονάδες βάσης για περικοπές το 2024, σε σύγκριση με περισσότερες από 150 μονάδες βάσης που είχαν τιμολογηθεί τον Ιανουάριο, ενώ τα στοιχεία για πληθωρισμό και λιανικές πωλήσεις, ακολουθούν αργότερα μέσα στο μήνα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ προσπάθησε να κρατήσει ανοιχτές τις επιλογές της κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη, εμμένοντας στην άποψή του ότι τα επιτόκια είναι περιοριστικά και ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχίσει την πτώση του.

«Ο Πάουελ μπορεί να πει ό,τι θέλει, αλλά τελικά οι αριθμοί του πληθωρισμού θα υπαγορεύσουν τι θα συμβεί», δήλωσε ο Neil Dutta , επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Renaissance Macro Research.

Η Fed συνεχίζει την πολιτική της η οποία υποστηρίζει ότι μια μείωση των επιτοκίων ήταν ακόμα πιο πιθανή από μια αύξηση, ωστόσο, ο William English, πρώην ανώτερος σύμβουλος της Fed, είπε ότι είναι πιθανό ότι εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι ανοδικά, η Fed θα πρέπει να απορρίψει αυτή την πεποίθηση, ανοίγοντας την πόρτα σε αυξήσεις επιτοκίων.

Πράγματι, ενώ ο Πάουελ ενθουσίασε τους επενδυτές την Τετάρτη όταν είπε ότι δεν θεωρούσε πιθανό ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να επαναλάβει τις αυξήσεις των επιτοκίων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Όσον αφορά το μέγιστο ποσοστό, νομίζω…τα δεδομένα θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα για εμάς», είπε.

Δύο στρατόπεδα

Μέσα στην κεντρική τράπεζα, ένα στρατόπεδο αξιωματούχων ανησυχεί μήπως παραμείνουν τα επιτόκια πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό, ειδικά εάν ο πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών επιβραδύνονταν.

Η διατήρηση των επιτοκίων στο σημερινό τους επίπεδο, υψηλό δύο δεκαετιών, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο στις περιφερειακές τράπεζες , τους επενδυτές εμπορικών ακινήτων και άλλους κλάδους που ήταν ιδιαίτερα απροετοίμαστοι για την ταχεία αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Ένα άλλο στρατόπεδο έχει δει μια μικρή ανάγκη για μείωση των επιτοκίων φέτος, επειδή η οικονομία είναι ισχυρή. Ανησύχησαν ότι ο πληθωρισμός θα κολλήσει σε επίπεδο πολύ πάνω από το 2,5%, όταν η Fed στοχεύει στο 2%. Ήθελαν περισσότερα στοιχεία ότι η οικονομία επιβραδύνεται πριν προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων.

Τα τελευταία στοιχεία έδωσαν περισσότερη υποστήριξη σε αυτήν την τελευταία ομάδα και αύξησαν τις πιθανότητες οι αξιωματούχοι να περιμένουν να δουν περισσότερα στοιχεία επιβράδυνσης -που είναι συχνά δύσκολο να αντιστραφεί μόλις ξεκινήσει- πριν από τη μείωση των επιτοκίων.

Από την πλευρά του ο Πάουελ επισήμανε μια σειρά λόγων που η Fed πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια όντως μειώνουν τη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης των προσλήψεων και της μείωσης του ποσοστού των εργαζομένων που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους.

Και είπε ότι συνέχισε να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, εν μέρει λόγω των καθυστερημένων επιπτώσεων της επιβράδυνσης των ενοικίων κατοικιών που δεν έχουν ακόμη τροφοδοτηθεί με τα επίσημα μέτρα για τον πληθωρισμό .

«Για να επιτευχθεί ένας σταθερός πληθωρισμός, πρέπει να υπάρχει κάτι που να το δημιουργεί και αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μια προφανής περιοχή που να υπερθερμαίνεται και να δημιουργεί την πιθανότητα ανόδου των τιμών και των μισθών», δήλωσε ο Eric Rosengren, πρώην πρόεδρος της Βοστώνης. Εάν η αύξηση των μισθών σταθεροποιηθεί πάνω από το 4%, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο «η πρόοδος στον πληθωρισμό θα είναι πιο αργή από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι άνθρωποι», είπε ο Rosengren.

Οι ανησυχίες

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αρκετοί τραπεζίτες, αλλά και επενδυτές οι οποίοι ανησυχούν ότι τομείς της οικονομίας, όπως η στέγαση και η μεταποίηση, μπορεί να έχουν ξεπεράσει το βάρος των επιτοκιακών πολιτικών της Fed, δημιουργώντας τον κίνδυνο ότι μια σφιχτή αγορά εργασίας διατηρεί μια επιτάχυνση της ανάπτυξης που εμποδίζει τον πληθωρισμό να πέσει πολύ.

Εάν ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κολλήσει γύρω στο 3%, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα ά για το τι πρέπει να κάνουν. Η Diane Swonk , επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG, είπε ότι περίμενε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed θα επικαλεστούν την προοπτική αυστηρότερης πολιτικής, αν συμβεί αυτό, παρόλο που «δεν είναι εκεί που θέλει να είναι ο Πάουελ».

Ο Πάουελ απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η Fed θα κηρύξει νίκη με πληθωρισμό στο 3%. «Φυσικά δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον πληθωρισμό 3%,» είπε αφήνοντας ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το μέλλον των παγκόσμιων αγορών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ