Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τράπεζες: Σε υψηλό 9ετίας ο πανευρωπαϊκός δείκτης - Εβαλε σε πειρασμό τους short sellers

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών καταγράφουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν μετά τις εκπληκτικές επιδόσεις στην κερδοφορία τους, αλλά παράλληλα έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται περισσότερα funds που τις σορτάρουν, στοιχηματίζουν ότι η αισιοδοξία είναι απίθανο να διαρκέσει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX European banks σκαρφάλωσε πάνω από τις 200 μονάδες την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2015, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην κερδοφορία του κλάδου, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας καθυστερούν τις ευρέως αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων τους.

Deutsche Bank και ING στους στόχους

Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των επενδυτών που στοιχηματίζουν στην πτώση των μετοχών ορισμένων μεγάλων τραπεζών. Ο αριθμός των funds που σορτάρουν τη τη μετοχή της βρετανικής τράπεζας έχει σχεδόν διπλασιαστεί μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 3 Μαΐου από 16 σε 31, σύμφωνα με στοιχεία της Hazeltree, η οποία παρέχει λογισμικό και άλλες υπηρεσίες σε επενδυτικά κεφάλαια.

Η Deutsche Bank είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν επίσης τραβήξει το βλέμμα των κερδοσκόπων,ανέφερε η Hazeltree, ενώ 21 funds από 7 στην αρχή του έτους σορτάρουν την ολλανδική ING.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος τόσο των short shellers όσο και των επενδυτών που βλέπουν άνοδο των τιμών τους (long) αντανακλά τις όλο και πιο διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ικανότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κόστος δανεισμού, δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές.

Άλλοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο Benjie Creelan Sandford της Algebris Investments, δήλωσαν ότι η υπεραπόδοση του τραπεζικού τομέα έναντι της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς - κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα - έχει εντείνει την προσοχή γύρω από τους τεχνικούς δείκτες της αγοράς.

Ο Sandford δήλωσε ότι οι υψηλότεροι δείκτες δυναμικής που αντικατοπτρίζονται στον δείκτη RSI (δείκτης σχετικής ισχύος) μπορεί να οδήγησαν ορισμένους να αυξήσουν τις θέσεις πώλησης.

Ο RSI μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να προσδιορίσουν εάν ένας συγκεκριμένος τίτλος μπορεί να είναι υπεραγορασμένος ή υπερπουλημένος. «Από εδώ και πέρα, η επιλογή μεμονωμένων μετοχών θα έχει όλο και πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει», δήλωσε ο ίδιος.

Στρατηγική προστασίας

Τα στοιχήματα κατά ευρωπαϊκών τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως στρατηγική προστασίας έναντι πιθανών οικονομικών αντιδράσεων στην περιοχή, δήλωσε ο Bruno Schneller, διευθύνων σύμβουλος της Erlen Capital Management στη Ζυρίχη.

Τα αυξημένα επίπεδα δανεισμού προς τα hedge funds στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ορισμένοι βάζουν τα μετρητά εκεί όπου βλέπουν ευκαιρίες, δήλωσε ο Schneller, μετά από μια τάση πολλών να κάθονται στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ