Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία δύσκολα θα επηρεάσει την ανάκαμψη των ομολόγων στην Ευρώπη

Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν / Πηγή: Eurokinissi

Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από το πολιτικό χάος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανατραπεί το ράλι των ομολόγων της ηπείρου.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μπορεί η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές να προκάλεσε την εκτίναξη των αποδόσεων σε ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο, όμως τα κρατικά ομόλογα στις χώρες του Νότου που παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες ανέκαμψαν γρήγορα.

Οι επενδυτές της Vanguard Group Inc. και της Jefferies International θεωρούν οποιαδήποτε μετάδοση στα ομόλογα της περιφέρειας ως ευκαιρία αγοράς, ενώ η BlackRock Inc. και ο ιδρυτής της Pacific Investment Management Co. Bill Gross εμμένουν στα στοιχήματα ότι το χρέος του μπλοκ θα υπεραποδώσει έναντι των ΗΠΑ.

Πιο ελκυστικά από τις ΗΠΑ

Ολα δείχνουν πόσο ελκυστικές έχουν γίνει οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρώπης για τους διεθνείς επενδυτές από τότε που οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισαν να αποκλίνουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων. Τον Απρίλιο, το ασφάλιστρο απόδοσης που καταβάλλουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων - το ασφαλέστερο χρέος της περιοχής - σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο μετά την ανακοίνωση του Μακρόν. Πριν από το πρόσφατο ξεπούλημα, η αισιοδοξία ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες αντί να αντιταχθεί στις Βρυξέλλες βοήθησε στη μείωση της διαφοράς σε χαμηλό διετίας.

Η Ισπανία μείωσε τη διαφορά απόδοσης από τη Γαλλία και πλέον η διαφορά τους στο 10ετές σημείο της καμπύλης είναι μικρότερη από 20 μονάδες βάσης, η μικρότερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η χώρα της Ιβηρικής έχει αναδειχθεί φέτος σε αγαπημένη της αγοράς χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Μόνο για τη Γαλλία

Η ανακοίνωση του Μακρόν "προκάλεσε κάποια μετάδοση, αλλά όταν η μεταβλητότητα σταθεροποιηθεί, ο κίνδυνος θα παραμείνει πολύ συγκεκριμένος για τη Γαλλία", δήλωσε ο Alexandre Caminade, CIO για το βασικό σταθερό εισόδημα στην Ostrum Asset Management με έδρα το Παρίσι. Η κρίση πιθανότατα θα αναδείξει το κακό δημοσιονομικό πλαίσιο της Γαλλίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σε χώρες με πιο ευνοϊκές προοπτικές, είπε.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, επικαλούμενη το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Μακρόν ήρθε μετά την ήττα του κεντρώου κόμματός του από τον δεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της θα κατακτήσει επίσης την πρώτη θέση στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Η Λεπέν υποστηρίζει εδώ και καιρό οικονομικές πολιτικές που θα διογκώσουν περαιτέρω τις κρατικές υποχρεώσεις.

Ο Ales Koutny της Vanguard είχε ήδη στοιχηματίσει κατά της Γαλλίας πριν από την ανακοίνωση των εκλογών, δεδομένου του επιδεινούμενου δημοσιονομικού σκηνικού της χώρας, προτιμώντας να κατέχει ισπανικό και ελληνικό χρέος.

Η Wei Li, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος επενδύσεων της BlackRock, αναφέρει ότι, εκτός από τη Γαλλία, η συνολική δημοσιονομική πορεία στην Ευρώπη είναι καλύτερη από ό,τι στις ΗΠΑ. Ο Gross της Pimco επεσήμανε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα επηρεάσει σημαντικά τα κρατικά ομόλογα, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιο ελκυστικά.

Η άλλη άποψη

Δεν είναι όμως όλοι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων τόσο αισιόδοξοι. Ο David Roberts, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Nedgroup Investments, βλέπει πολύ μικρή αξία στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο και τη μεταβλητότητα, δεδομένου ότι είναι ακόμη νωρίς για την προεκλογική εκστρατεία.

"Καλή τύχη σε όσους έχουν γαλλικό, ιταλικό ή ισπανικό χρέος τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο Roberts. "Μπορεί να είναι μια ευκαιρία να προσθέσετε αξία. Προς το παρόν είναι σίγουρα μια απειλή για να χάσετε".

Προηγούμενες γαλλικές προεκλογικές εκστρατείες έχουν προκαλέσει ένα ξεπούλημα στο χρέος της περιφέρειας, επειδή οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι μια νίκη της Λεπέν θα οδηγούσε στην προσπάθεια της Γαλλίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το χάος του Brexit έχει υπονομεύσει τη ρητορική γύρω από την έξοδο από το μπλοκ, απομακρύνοντας πιθανότατα αυτόν τον συγκεκριμένο κίνδυνο από το τραπέζι στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα.

Αυτό το καθιστά "μια γαλλική ιστορία και όχι μια ιστορία για όλο το ευρώ", σύμφωνα με τον Mohit Kumar επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή και οικονομολόγο για την Ευρώπη στην Jefferies. Ο ίδιος έχει short σύσταση για το γαλλικό χρέος από την αρχή του έτους και συμβουλεύει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα για να επωφεληθεί από το ευρύτερο ξεπούλημα.

"Δεν βρισκόμαστε σε ένα σενάριο του 2017 όπου η ψήφος υπέρ της Λεπέν θεωρήθηκε ως ψήφος πληρεξουσίου για την ένταξη στην ΕΕ", δήλωσε ο Gareth Hill, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Royal London Asset Management. "Μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την περαιτέρω ενσωμάτωση στην ΕΕ, με περισσότερους όρους, αλλά δεν βλέπω να οδηγεί σε κατακερματισμό".

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ