Νέα
  • ΓΔ: 1443.37 -0.42%
  • Τζίρος: 35,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Ανοίγει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας λίγο πριν τις εκλογές

Την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας, για παράβαση των κανόνων που αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα πρόστιμα, αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, περιπλέκοντας την ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ προβλέπουν αυστηρά μέτρα για χώρες με χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε πέρυσι στο 5,5% και το χρέος της περίπου στο 111% του ΑΕΠ.

Φραγμός στις προεκλογικές υποσχέσεις

Το υψηλό χρέος και έλλειμμα της Γαλλίας θα περιορίσει τη δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά από υποσχέσεις, οι οποίες δίνονται προεκλογικά, για μείωση των φορολογικών εσόδων ή κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν - μαζί με τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού - θα είναι επίσης επιφυλακτικοί να κάνουν οτιδήποτε που θα τρομάξει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από τότε που ο πρόεδρος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές πριν από μία εβδομάδα.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα βάλουν τα όρια σε ό,τι σχεδιάζει να κάνει ο Εθνικός Συναγερμός», δήλωσε την Τρίτη η Famke Krumbmüller, επικεφαλής της γεωστρατηγικής EMEIA στην EY. «Όποιος και αν είναι στην εξουσία θα περιοριστεί, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στο πρόγραμμά του», πρόσθεσε.

Η Ιταλία και άλλες πέντε χώρες στη λίστα

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται στον κατάλογο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στη σχετική λίστα θα περιλαμβάνεται και η Ιταλία και άλλες πέντε χώρες, ενώ η Ισπανία και άλλες τρεις χώρες που παραβίασαν το όριο του 3% για το έλλειμμα δεν θα είναι σε αυτή.  

Η «σφαλιάρα» στη Γαλλία από την ΕΕ θαα γίνει την ώρα που η γαλλική προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον Εθνικό Συναγερμό να λαμβάνει το 32,7% των ψήφων, σύμφωνα με ανάλυση δημοσκοπήσεων που έκανε το Bloomberg ενόψει των εκλογών της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο - το οποίο περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και την ακροαριστερή "Ανυπότακτη Γαλλία" -  αναμένεται να λάβει το 26,3% και ακολουθεί το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν και τους συμμάχους του στην τρίτη θέση.

Σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Οι δύο ομάδες που είναι σε καλύτερη θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές - το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο Εθνικός Συναγερμός - έχουν σηματοδοτήσει μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση τόσο για τις δαπάνες όσο και για την αντιμετώπιση των Βρυξελλών σε σχέση με τον Μακρόν.

Μια ολοκληρωτική διαμάχη θα είχε ανησυχητικούς παραλληλισμούς με την κρίση χρέους της ευρωζώνης, όταν το ευρώ έφτασε στο χείλος του γκρεμού καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων. 

Έκτοτε, η ΕΕ ενίσχυσε την εργαλειοθήκη της για την καταπολέμηση της κρίσης, με το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισημοποιεί τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να παρέμβει για να ηρεμήσει τις αγορές με την αγορά ομολόγων.

Προειδοποίηση από τον κεντρικό τραπεζίτη

Μιλώντας την παραμονή της απόφασης της Κομισιόν, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί η αύξηση του ελλείμματος.

Σεβασμός στους συμπολίτες μας «σημαίνει να αναγνωρίζουμε τις απαιτήσεις της πραγματικότητας και να μην αυξάνουμε ακόμη περισσότερο τα υψηλά ελλείμματα», είπε.

Η Λεπέν, η οποία στο παρελθόν είχε  ταχθεί υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ, δεν έχει ακόμη περιγράψει λεπτομερώς το πρόγραμμά της. Ο ηγέτης του κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα έχει ανακοινώσει μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το έλλειμμα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα έσοδα που αναμένει ο Εθνικός Συναγερμός από τις λιγότερες δαπάνες για τη μεταναστευτική πολιτική, την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και τη μείωση των μεταβιβάσεων προς την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχουν ενωθεί γύρω από ένα προεκλογικό μανιφέστο που περιλαμβάνει το πάγωμα των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την απόρριψη των περιορισμών λιτότητας των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Το χρέος της Γαλλίας, σύμφωνα με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα κορυφωθεί στο 113,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος πριν μειωθεί στο 112% το 2027.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις

Δεν υπάρχουν εύκολες πολιτικές λύσεις για τη μείωση του ελλείμματος. Ο Μακρόν είχε περιορίσει τις επιλογές του επιμένοντας σε μία λογική μη αύξησης των φόρων για να διατηρήσει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά η οικονομική ανάπτυξη είναι υποτονική μετά την έξαρση του πληθωρισμού.

Οι περικοπές δαπανών έχουν επίσης αποδειχθεί ακανθώδες ζήτημα, με τον Εθνικό Συναγερμό και την Αριστερά να ηγούνται μιας αντίδρασης ενάντια στα σχέδια για την κατάργηση των δαπανηρών ενεργειακών επιδοτήσεων που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τον περασμένο μήνα, η S&P Global υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αφού ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, η Moody's δήλωσε ότι η πιθανή πολιτική αστάθεια αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο και θα μπορούσε να επηρεάσει τις προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ