Νέα
  • ΓΔ: 1480.23 -0.15%
  • Τζίρος: 74,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της οικονομίας τον Ιούνιο στη σκιά των πρόωρων γαλλικών εκλογών

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης έχασε τη δυναμική της τον Μάιο καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά, με τον μεταποιητικό τομέα να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση από την αρχή του έτους.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, o οποίος αντανακλά την πορεία του τομέα υπηρεσιών και του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης, υποχώρησε στις 50,8 μονάδες τον Ιούνιο. Η τιμή του δείκτη κινήθηκε πάνω από τις 50 μονάδες, το όριο που σηματοδοτεί την ανάπτυξη, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αλλά οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μία τιμή σημαντικά υψηλότερη, στις 52,5 μονάδες.

Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης από την περσινή στασιμότητα ή ήπια ύφεση, αλλά ενώ η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η δυναμική της μπορεί να εξασθενεί.

Η αβεβαιότητα των γαλλικών εκλογών

Η ανακοίνωση-σοκ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών έφερε την προοπτική μίας ριζικής αλλαγής της κυβέρνησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με την όποια αβεβαιότητα αυτό συνεπάγεται.

«Αυτή η απροσδόκητη τροπή των γεγονότων έχει πιθανότατα προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές πολιτικές, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να πατήσουν φρένο σε νέες επενδύσεις και παραγγελίες», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank που διενεργεί την έρευνα για λογαριασμό της S&P Global.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι κακές οικονομικές επιδόσεις της Γαλλίας έχουν συμβάλει σημαντικά στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη», είπε, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα πιο αδύναμα από το αναμενόμενο στοιχεία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων

Οι αγορές χρήματος αναμένουν τώρα μείωση των επιτοκίων κατά 44 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του έτους, από 42 μ.β. πριν από τα στοιχεία.

Οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, με την απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων να υποχωρεί έως και 7 μ.β. στο 2,36%. Το ευρώ αντέστρεψε τα μικρά κέρδη του και υποχωρούσε κατά 0,3% στα 1,0671 δολάρια.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι η μεταποίηση, με τα στοιχεία της S&P -που βασίζονται στην έρευνα που διεξήχθη από τις 12 έως τις 19 Ιουνίου- να διαψεύδουν τις ελπίδες ότι οι βιομηχανίες βρίσκονται κοντά στην ανάκαμψη. Η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί να αποτελεί αδύναμο σημείο, με την πτώση εκεί να αντιστρέφει μέρος της βελτίωσης του Μαΐου. Η Γαλλία είδε μια παρόμοια τάση, αν και η πορεία της δεν ήταν τόσο άσχημη.

«Ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να κρατάει την Ευρωζώνη στην επιφάνεια", δήλωσε ο de la Rubia. «Παρόλο που η δραστηριότητα δεν αυξήθηκε τόσο πολύ όσο τον προηγούμενο μήνα και υπολειπόταν των προσδοκιών των περισσότερων αναλυτών, η συνολική αύξησή της ήταν σταθερή», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ