Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κούβα – Πέσο: Η πρώτη υποτίμηση μετά το 1959

Πέσο / Πηγή: AP Images
Πέσο / Πηγή: AP Images

Η Κούβα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση από την επανάσταση του 1959 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989 και θα προχωρήσει στην πρώτη από το 1959 υποτίμηση του πέσο.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ ανακοίνωσε σε ένα δραματικό διάγγελμα ότι το πέσο θα παραμείνει το επίσημο νόμισμα της χώρας, ενοποιημένο, με την ισοτιμία πέσο-δολαρίου που τώρα κυμαίνεται σε 1 προς 1, θα υποτιμηθεί σε 24 προς 1.

Ο Ντίας – Κανέλ έχοντας δίπλα τον γενικό γραμματέα του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσε ότι από 1η Ιανουαρίου του 2021 θα ενοποιηθούν τα δύο νομίσματα. Πλέον, το κουβανικό πέσο και το μετατρέψιμο πέσο θα είναι ένα. Οι Κουβανοί για τις καθημερινές τους συναλλαγές χρησιμοποιούσαν άλλο νόμισμα.

Οι οικονομολόγοι έχουν προ καιρού προειδοποιήσει ότι το σύστημα με τα δύο νομίσματα της Κούβας είναι δύσχρηστο, εμποδίζοντας τις εξαγωγές και ενθαρρύνοντας μόνο τις εισαγωγές.

Έτσι, πλέον τα δύο νομίσματα ενοποιούνται, ενώ θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος έξι μηνών. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η κυβέρνηση θα επιτρέπει τα μετατρέψιμα πέσο στην τωρινή τιμή των 24 για ένα για έξι μήνες, ενώ θα μετατρέψει τους χρηματικούς λογαριασμούς με μετατρέψιμα πέσο.

Ο χρόνος που επέλεξε ο Κουβανός πρόεδρος να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση δεν θεωρείται τυχαίος, καθώς αυτή την περίοδο η κουβανική οικονομία πλήττεται από τεράστια ύφεση και σύμφωνα με την έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική η ύφεση θα διαμορφωθεί συνολικά για το 2020 στο 8%. «Για αυτόν το λόγο είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πιο βαθιά και γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ