Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Google: Δημιουργεί δική της ειδησεογραφική πλατφόρμα για να μην πληρώνει φόρους

Google / Πηγή: AP
Google / Πηγή: AP

Κλιμακώνεται η διαμάχη της Google με την κυβέρνηση της Αυστραλίας αναφορικά με την επιβολή φόρου για τις ειδήσεις και το περιεχόμενο που χρησιμοποιεί από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Αφού απείλησε να κλείσει τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής του στη χώρα, ο διαδικτυακός κολοσσός επιστρατεύει τώρα το επόμενο μεγάλο όπλο που έχει στη διάθεσή του, που δεν είναι άλλο από το News Showcase.

Πρόκειται επί της ουσίας για μία δική της ειδησεογραφική πλατφόρμα, ένα project που είχε «παγώσει» εδώ και μήνες, μετά το «ναυάγιο» στο οποίο κατέληξαν οι επαφές για συνεργασία με τοπικούς δημοσιογραφικούς φορείς. Η πρόθεση της εταιρείας «φρέναρε» και από την εμπλοκή της αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έθεσε στο τραπέζι μια σειρά από κανονιστικά και ρυθμιστικά ζητήματα που δεν επέτρεψαν στο σχέδιο να υλοποιηθεί.

Η Google όμως φαίνεται διατεθειμένη να θέσει σε λειτουργία το News Showcase από το Φεβρουάριο, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της απέναντι στην αυστραλιανή κυβέρνηση και την πρόθεσή της να την παρακάμψει εμμέσως πλην σαφώς, προχωρώντας σε δικές της συμφωνίες περιεχομένου, χωρίς εμπλοκή της κρατικής νομοθεσίας.

►Google: Κόβει τη μηχανή αναζήτησης από την Αυστραλία

Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις φήμες, σύμφωνα ωστόσο με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ήρθε σε επαφή με τουλάχιστον δύο εγχώριους εκδότες, παρουσιάζοντάς τους τα σχέδιά της για τη νέα πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τη νέα αυστραλιανή νομοθεσία, τόσο η Google όσο και το Facebook, θα πρέπει να προχωρήσουν σε δεσμευτικές εμπορικές συμφωνίες με τους ειδησεογραφικούς φορείς της χώρας για το περιεχόμενο τους φιλοξενείται στις πλατφόρμες τους, σε περίπτωση που αυτοί ζητήσουν αμοιβή. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται κρατική παρέμβαση μέσω διαιτησίας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Η Google αντιτίθεται στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να ρυθμίσει αυτόνομα το ζήτημα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, που ενέχουν πάντα τον κίνδυνο υψηλής φορολόγησης

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ MEDIA

Περισσότερα