Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ακίνητα «άντεξαν» το 2020 - Τι θα γίνει φέτος

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η ανάσχεση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) λόγω της πανδημίας αποτυπώνεται και στην πορεία των τιμών των κατοικιών το 2020, καθώς η ζήτηση εστιάστηκε στα διαμερίσματα νεότερης ηλικίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ρυθμός ανόδου των μεταχειρισμένων σπιτιών. Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Ελλάς, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων να «ανεβαίνουν» κατά μέσο όρο 1,8% και των νέων ηλικίας έως 5 ετών κατά 4,5%. 

Στην περιοχή της Αττικής, στα μεταχειρισμένα ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών καταγράφηκε αύξηση 1,8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών το ποσοστό αυτό κινήθηκε θετικά στο 2,6%. Οι τιμές στη Θεσσαλονίκη σημείωσαν πτώση στα μεταχειρισμένα σε ποσοστό 0,8%, ενώ τα νέα ακολούθησαν ανοδική πορεία με τις τιμές των πωληθέντων ακινήτων να διαμορφώνονται στο 2,8%.

Στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές στα μεταχειρισμένα είχαν θετικό πρόσημο καθώς αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών η αύξηση ήταν παραπάνω από διπλάσια σε σύγκριση με αυτή των παλαιότερων ακινήτων, καθώς καταγράφηκε μεταβολή +8,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το σύνολο του 2020 η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων ανήλθε σε 4,2%, έναντι αύξησης 7,2% το 2019. Περίπου το ίδιο ποσοστό ανόδου στις τιμές των κατοικιών για την προηγούμενη χρονιά «βλέπουν» και οι αναλυτές της ING, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεσή τους.   

Κόντρα στο ρεύμα

Η θετική πορεία των τιμών των οικιστικών ακινήτων καταγράφεται και στην τελευταία ανάλυση του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου Knight Frank, όπου εξετάζονται 56 εθνικές αγορές. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη της Knight Frank για τις τιμές των κατοικιών, η ελληνική αγορά, αφήνοντας πίσω της την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο, κατέλαβε την 4η θέση μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Παρά τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης οι τιμές των σπιτιών στη χώρα μας σημείωσαν άνοδο το 2020 και συγκεκριμένα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε στο 3,2% το δ’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank, το ίδιο διάστημα οι τιμές μειώθηκαν κατά 1% στην Ιταλία και 2% στην Ισπανία, ενώ στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 1,2%. Τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο κατέγραψαν η Γαλλία (+6,4%), η Πορτογαλία (+6%) και η Μάλτα (+5%).

Θα αντέξουν οι τιμές το 2021;

Η επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου των τιμών των κατοικιών, που ξεκίνησε από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, θα συνεχιστεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της ING, καθώς η αβεβαιότητα της πανδημίας θα συνεχίζεται, εξαιτίας των μεταλλάξεων. «Όπως και αλλού, η επιτυχία των εμβολιασμών θα είναι κρίσιμη για να διαπιστωθεί  η ταχύτητα της εξόδου της οικονομίας από την κρίση, όμως ενδεχομένως να μην κάνει τα "μαγικά" της πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021», τονίζουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η ING προβλέπει ότι η ελληνική αγορά κατοικιών θα αποφύγει τα αρνητικά πρόσημα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2021 σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 1,2%.

Και οι αναλυτές της Knight Frank εκτιμούν ότι η πορεία που θα διαγράψουν οι αγορές κατοικιών φέτος θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εμβολιασμών. Η ενδεχόμενη μείωση των τιμών μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση των διασυνοριακών συναλλαγών εφόσον χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ