Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μακρά παρουσία των εισηγμένων στο ΧΑ, στην ελληνική οικονομία 

Εθνική Τράπεζα
Πηγή: Eurokinissi

Η πρώτη ελληνική τράπεζα και προκάτοχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ήταν η  Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα (1828 - 1834) ιδρύθηκε με απόφαση του Ιωάννη Καποδίστρια και ήταν το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, της Ελληνικής Πολιτείας.  Η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα ήταν ένας από τους μηχανισμούς που έστησε ο Καποδίστριας για τα οικονομικά της Ελλάδας, μαζί με το Εθνικό Νομισματοκοπείο και την καθιέρωση του φοίνικα ως εθνικού νομίσματος για την αντικατάσταση των Τουρκικών γροσίων.

Η ίδρυση της Τράπεζας έγινε με διάταγμα του Καποδίστρια στην Αίγινα στις 2 Φεβρουαρίου 1828, από τον πρώτο διοικητή της, τον ηπειρώτη  Γεώργιο Σταύρου, έμπειρου στα οικονομικά, Φιλικού γνωστού του Καποδίστρια από την περίοδο της προπαρασκευής της επανάστασης και πληρεξουσίου σε εθνοσυνελεύσεις με τη συνδρομή του Εϋνάρδου Ελβετού τραπεζίτη και σημαντικού φιλέλληνα.

Τα κεφάλαια στην τράπεζας συνεισέφεραν ο Εϋνάρδος, ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας, ακόμη και ο ίδιος ο Καποδίστριας. Ως επιτόκιο ορίστηκε 8% με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων για καταθέσεις.  Λόγω των σημαντικότατων χρηματικών αναγκών της Ελλάδας, τα κεφάλαια της Τράπεζας καταναλώθηκαν από το κράτος με αποτέλεσμα να χάσουν οι μέτοχοί της. Η τράπεζα αφέθηκε να πέσει σε υπολειτουργία το 1834 και λύθηκε η λειτουργία της χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια γραπτή απόφαση.  

H δημιουργός του ελληνικού χρηματιστηρίου και  παλαιότερη εισηγμένη εταιρεία

Η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα ήταν ο πρόδρομος της Εθνικής Τράπεζας το 1841 που ιδρύθηκε και πάλι από τον Γεώργιο Σταύρου με τη συνδρομή του Εϋνάρδου, επτά χρόνια αργότερα από τη διάλυση της πρώτης. Η ΕΤΕ λειτούργησε και ως Κεντρική Τράπεζα μέχρι το 1927 έχοντας το  μονοπώλιο επί του εκδοτικού προνομίου. Σύμφωνα με την Κοινωνία των Εθνών, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχε ασυμβίβαστο για την άσκηση δημόσιας εξουσίας, όπως η έκδοση του χαρτονομίσματος, παράλληλα με τη δραστηριότητα εμπορικής τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο το 1880.  Να τονιστεί ότι το παλαιό κτήριο του Χρηματιστηρίου στην οδό Σοφοκλέους 5 είναι κτήριο της Εθνικής Τράπεζας ενώ και τα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία στο περιστύλιο της Σοφοκλέους αλλά και στην Πλατεία Κοτζιά ανήκαν στην ΕΤΕ και τα είχε δωρήσει σε παλαιούς χρηματιστές του 19ου και 20ου αιώνα. Η ΕΤΕ στήριξε επίσης τους πολίτες με συσσίτια κατά τη διάρκεια της μεγάλης πείνας στην Κατοχή, το 1942-1944

Εθνική Ασφαλιστική: Θυγατρική εταιρεία της ΕΤΕ από το 1875

Η μεγαλύτερη θυγατρική της ΕΤΕ ήταν και παραμένει η Εθνική Ασφαλιστική η οποία ιδρύθηκε το 1875 και ήταν μέχρι το 2002 εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η Εθνική Ασφαλιστική είχε παρουσία με πολλούς νεκρούς εργαζόμενους σε όλους τους πολεμικούς αγώνες του Έθνους και με μεγάλη χρηματοδότηση στα έργα ανάπτυξης στην περίοδο από τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι και σήμερα. Στην Εθνική Ασφαλιστική ανήκει το κτήριο στην Πλατεία Κοραή στα υπόγεια του οποίου ήταν οι φυλακές της Γκεστάπο κατά την διάρκεια της Κατοχής. Ο χώρος παραμένει ιστορικό μνημείο και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική πρόταση ήταν να διαχωριστεί από το τίμημα που θα λάβει η ΕΤΕ όταν πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική στο CVC.  H Eθνική Ασφαλιστική διοργάνωνε πολλά συσσίτια κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Alpha Bank: Ιστορία που ξεπερνά τα 140 χρόνια

Η ιστορία της Alpha Bank χαρακτηρίζεται από πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, πάνω από 140 έτη. Η Τράπεζα ξεκίνησε από τον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός σε αυτή την πορεία υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τράπεζας, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία το 1918 έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότιο Πελοπόννησο. Κατά την οικονομική ανασυγκρότηση που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, ήταν η μοναδική Τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να ξεπεράσει τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και να στραφεί πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων. Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού Ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ιονική Τράπεζα. Πρόκειται για την αρχαιότερη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα αλλά με έδρα στην Αγγλία  που απορροφήθηκε το 1999 από την Alpha Bank. Eίχε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή των Επτανήσων και στην διατήρηση της ελληνικότητάς τους. Η Ιονική ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα, ιδρύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1839 με έδρα το Λονδίνο αντλώντας κεφάλαια κυρίως από Βρετανούς επενδύτες. Η αρχική της ονομασία ήταν Ιονική Κρατική Τράπεζα και εξυπηρετούσε τις συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των Ιόνιων νησιών τα οποία την εποχή εκείνη αποτελούσαν προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας.

1839-1864: Τα πρώτα χρόνια και τα Αγγλοκρατούμενα Επτάνησα

Το πρώτο της κατάστημα το οποίο ήταν ταυτόχρονα και το κεντρικό γραφείο της Τράπεζας λειτούργησε για πρώτη φορά στις 2 Μαρτίου 1840 στην Κέρκυρα.  Το 1873 με έδρα πάντα το Λονδίνο τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

1864-1920: Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, προνομιούχος τράπεζα και επέκταση των δραστηριοτήτων της

Το 1864 μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα, η τράπεζα επεκτείνει της δραστηριότητές της και στην υπόλοιπη Ελλάδα διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να λειτουργεί με βάση το εμπορικό δίκαιο της Μεγάλης Βρετανίας για αρκετές δεκαετίες. Διατήρησε επίσης το προνόμιο να εκδίδει και να διακινεί χαρτονομίσματα, προνόμιο το οποίο το κληρονόμησε από την Ιόνιο Πολιτεία και το διατήρησε έως και το 1920.

Το 1957 ύστερα από  118 χρόνια ο έλεγχος της τράπεζας φεύγει από τα Αγγλικά χέρια. Το 1999 η Ιονική τράπεζα έρχεται υπό τον έλεγχο της Alpha Τράπεζας Πίστεως στα πλαίσια διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων της τότε Ελληνικής κυβέρνησης. Ένα χρόνο αργότερα το 2000 συγχωνεύονται οι δύο τράπεζες δημιουργώντας την Alpha Bank

Η  δημιουργία της Τράπεζας της Ελλάδος

H Τράπεζα της Ελλάδος, ιδρύθηκε βάσει του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου 1927. Η πρόταση για τη δημιουργία της κεντρικής τράπεζας έγινε από την Κοινωνία των Εθνών προκειμένου να στηριχθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της εποχής. Ιστορικά η Τράπεζα της Ελλάδος βοήθησε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση του 1929 μέχρι και το 1940 και κατά τη διάρκεια της κατοχής, τα στελέχη της κατάφεραν να φυγαδεύσουν τον ελληνικό χρυσό στην Βόρεια Αφρική προκειμένου να γλυτώσει απο την λεηλασία των Ναζί. 

ΤΙΤΑΝ: Ιστορική παρουσία από το 1913 στην ελληνική οικονομική και κοινωνική ζωή

Η ιστορία του Τιτάνα αποτελεί ένα ιστορικό παράδειγμα (ίσως το παλαιότερο) της οικονομικής αλλά και εργατικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1902 από τον Νίκο Κανελλόπουλο  με πρώτο εργοστάσιο στην Ελευσίνα και συνέβαλε στην εκβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας. Το 1912 εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο και είναι χρονολογικά η 3η παλαιότερη εισηγμένη (μετά από ΕΤΕ και Alpha Bank). Το 1922 μετά την μικρασιατική καταστροφή βοήθησε πολλούς πρόσφυγες δίνοντας εργασία και την χρονιά αυτή ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ασφάλισε εργαζόμενους για ατυχήματα. Το 1934 ήταν η πρώτη και μόνη εταιρεία που πλήρωνε δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργαζόμενους χωρίς αυτό να έχει θεσμοθετηθεί. Το 1964 εισήγαγε τον θεσμό του κοινωνικού λειτουργού που βοηθούσε τους εργαζομένους. Το 1968 δημιούργησε τράπεζα αίματος για τους εργαζόμενους της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ