Νέα
  • ΓΔ: 877.99 +0.19%
  • Τζίρος: 39,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τζεντιλόνι για Σύμφωνο Σταθερότητας: Πιο απαραίτητη από ποτέ η αναθεώρησή του

Πάολο Τζεντιλόνι / Πηγή: AP
Πάολο Τζεντιλόνι / Πηγή: AP

Υπέρ της αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ώστε να προβλέπουν περισσότερο χρόνο για τη μείωση του χρέους μετά την κρίση της πανδημίας και τνα στηριχθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, τάχθηκε ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δημοσιονομικοί μας κανόνες να υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Πρέπει ιδίως να επιτρέψουμε σημαντικά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων στα χρόνια που έρχονται. Κατά τη γνώμη μου, οι νέοι δημοσιονομικοί μας κανόνες πρέπει να προβλέπουν μια ειδική μεταχείριση για τις επενδύσεις», δήλωσε  ο Τζεντιλόνι στη διάρκεια ακρόασης κεκλεισμένων των θυρών στο Ελεγκτικό Συνέδριο στο Παρίσι, σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ορισμένοι από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ανεστάλησαν το 2020 και το 2021, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, θεωρούνται ξεπερασμένοι από χώρες μέλη όπως η Γαλλία και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο μιας συζήτησης, μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να υπάρξει μια ενδεχόμενη μεταρρύθμιση. Όμως διατυπώνονται διαφωνίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης, κυρίως από τις  λεγόμενες «φειδωλές» χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

«Δεδομένων των επιπέδων δημόσιου χρέους που θα έχουμε φθάσει κατά την έξοδο από αυτήν την κρίση και της ανάγκης να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη και η οικολογική μετάβαση, μια εις βάθος αναθεώρηση αυτών των κανόνων μοιάζει να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ», υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Μείωση του χρέους ανάλαογα με την κατάσταση των χωρών - μελών 

Ο Ιταλός Επίτροπος εκτιμά πως πρέπει να «σκεφθούμε πιο σταδιακά, ρεαλιστικά και διαφοροποιημένα σενάρια μείωσης του δημόσιου χρέους, ανάλογα με τα κράτη μέλη, από εκείνα που θα υπαγόρευε μια μηχανική εφαρμογή του κανόνα χρέους που ισχύει σήμερα».

Φοβάται πως μια υπερβολικά σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή θα 'φρενάρει' την ευρωπαϊκή οικονομία εμποδίζοντας την απορρόφηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις πιο αδύναμες χώρες, όπως έγινε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ριζική αναθεώρηση των κανόνων

Ο Τζεντιλόνι βλέπει στην παρούσα κρίση «μια ιστορική ευκαιρία αναθεώρησης εις βάθος των κανόνων». «Είναι χωρίς αμφιβολία πιθανό να επιφέρουμε αλλαγές χάρη σε ερμηνευτικές τροποποιήσεις. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε πιο φιλόδοξοι πρέπει να οραματιστούμε νομοθετικές τροποποιήσεις», εκτίμησε.

«Η επιβολή δραστικών δημοσιονομικών προσαρμογών στη φάση ανάκαμψης θα ήταν αντιπαραγωγική, αν όχι επικίνδυνη. Θα επιδείνωνε τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα υπονόμευε την ανάκαμψη, θέτοντας επίσης σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών (...) Βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να διασφαλιστεί παρά μόνο από την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ