Νέα
  • ΓΔ: 920.03 -0.79%
  • Τζίρος: 68,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τέλη κυκλοφορίας - παράταση: Μέχρι πότε πληρώνονται, πώς γίνεται η δήλωση ακινησίας

Τέλη κυκλοφορίας
Πηγή: Eurokinissi

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η παράταση που δόθηκε για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας η οποία έληγε την 31-12-2020, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία. Η προθεσμία ισχύει έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή στις 26 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η επιμήκυνση του lockdown και οι αναστολές συμβάσεων για χιλιάδες εργαζόμενους έφεραν την παράταση των τελών κυκλοφορίας κατά δυο μήνες.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα μπορούν με ένα κλικ να υποβάλουν δήλωση ακινησίας του οχήματός τους, προκειμένου να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Η διαδικασία γίνεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr που θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα. 

Σήμερα, μία φορά το χρόνο, συνήθως το καλοκαίρι, το Υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί διάταξη που προβλέπει την επιστροφή των πινακίδων των ΙΧ αυτοκινήτων στους ιδιοκτήτες τους χωρίς «πέναλτι», καθώς και την καταβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τον αριθμό των μηνών του έτους που απομένουν.

Άρση της ακινησίας

Στην περίπτωση εκούσιας ακινησίας, οι κάτοχοι δύνανται να άρουν την ακινησία αυτή άπαξ εντός του έτους, καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής. Επομένως, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.

Η επιλογή χρονικού διαστήματος άρσης, εφόσον γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου, άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ