Την έγκριση των προσωρινών αποτελεσμάτων αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για τη “Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ”, η οποία εντάσσεται στο έργο «Πανεπιστήμια Αριστείας» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 63 προτάσεις που αφορούν τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων (Joint ή Dual Master) σε συνεργασία με καταξιωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συνολικά υποβλήθηκαν 132 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων φτάνει τα 81 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 70 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα καλύπτουν τον ΦΠΑ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμπλουτισμένων με νέα, ειδικά αντικείμενα που δεν είναι σήμερα διαθέσιμα από τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως προκύπτει από τους προσωρινούς πίνακες, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Αύξηση προϋπολογισμού για περισσότερα προγράμματα
Για τον λόγο αυτό η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέχεια της στρατηγικής επιλογής του προκατόχου της και νυν Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, και μετά την απόφαση τροποποίησης της σχετικής ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, προχώρησε στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20 εκατ. ευρώ. Έτσι ο προϋπολογισμός συνεισφοράς του ΤΑΑ αυξήθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, καθιστώντας εφικτή την έγκριση επιπλέον 28 προτάσεων.
Η Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρεία συμμετοχή της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας και το υψηλό επίπεδο των υποβληθεισών προτάσεων και τόνισε:
«Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία με εγνωσμένου κύρους πανεπιστήμια του εξωτερικού θα συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια με τη διεύρυνση της εξειδίκευσης που παρέχεται στους Έλληνες φοιτητές».
Στόχος η διεθνής ακαδημαϊκή εξωστρέφεια
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η δράση «Διεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» έχει ως στόχο την ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που επιδιώκουν να οργανώσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια.
Τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να είναι καινοτόμα, να μην παρέχονται ήδη από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να προσφέρονται με όρους προσιτούς για το κοινωνικό σύνολο (με ή χωρίς καταβολή διδάκτρων), διασφαλίζοντας τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαιρέτως τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.