Σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις κυβερνητικές προτεραιότητες παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο του 13ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2025, που διεξάγεται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
32 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια – Από 5,4 δισ. το 2019
Ο κ. Παπαθανάσης έκανε λόγο για ιστορικά υψηλό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανακοινώνοντας ότι:
«Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ύψους 14,6 δισ. ευρώ για το 2025 και 16,9 δισ. ευρώ για το 2026, δηλαδή περίπου 32 δισ. ευρώ μπαίνουν στην οικονομία, όταν το 2019 το ύψος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ήταν 5,4 δισ. ευρώ».
Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, δηλώνοντας:
«Είμαστε τώρα μία χώρα που εξυπηρετεί το χρέος της και πρέπει να το εξυπηρετούμε με τους καλύτερους όρους», προσθέτοντας ότι «βασικός κανόνας είναι το όριο δαπανών».
Όσον αφορά την επιστροφή μερίσματος στους πολίτες, ήταν ξεκάθαρος:
«Όσο πηγαίνει καλά η οικονομία και υπάρχει πρόσθετο έσοδο-μέρισμα, μπορεί αυτό το μέρισμα να μοιράζεται στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι αυθαίρετα και να πάρουμε ένα ποσό και να το μοιράζουμε, διότι τότε θα ξεπερνούσαμε το όριο δαπανών και θα μπαίναμε σε αυτό που λέγεται έλεγχος υπερβολικού ελλείμματος, ο οποίος είναι ο προθάλαμος της περαιτέρω δημοσιονομικής παρέμβασης της ευρωπαϊκής επιτροπής, δηλαδή μία πράξη που θα τίναζε στον αέρα την εξυπηρέτηση του χρέους».
Στέγαση, Ταμείο Ανάκαμψης και μελλοντικά μέτρα στήριξης
Ο υπουργός ανακοίνωσε την άμεση υποβολή του σχεδίου αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης, εν όψει του 6ου αιτήματος πληρωμής (3,9 δισ. ευρώ) και του 7ου (3,5 δισ. ευρώ). Επίσης, η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που ήταν να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, παρατείνεται έως το τέλος του έτους λόγω νέων ευρωπαϊκών κανόνων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο στεγαστικό πρόβλημα, σημειώνοντας:
«Θέλουμε να δούμε που μπορούμε να ανακατευθύνουμε πόρους, διότι εμείς ως Ελλάδα έχουμε ένα θέμα με την στέγαση, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη».
Παράδειγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», για το οποίο δήλωσε:
«Το κάναμε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το πρόγραμμα "Σπίτι μου ΙΙ" το οποίο έχει δύο δισ. ευρώ σε πόρους. Αυτή την στιγμή έχει καλυφθεί περίπου το 38% με 39% του προγράμματος, με πάνω από 6.300 υπαγωγές. Το πρόγραμμα κανονικά πρέπει να ολοκληρωθεί Αύγουστο του 2026, αλλά εγώ πιστεύω ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει κλείσει».
Σχετικά με την προοπτική νέων μέτρων στήριξης, ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε αποφάσεις για τη μεσαία τάξη τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι:
«Είμαστε υπέρ της μείωσης των φόρων και βεβαίως υπέρ της επιστροφής του μερίσματος στην κοινωνία και στην οικονομία, διότι όταν οικονομία πάει καλά υπάρχει περιθώριο να γυρίσουν στην κοινωνία τα αποτελέσματα της».
Φόροι, εισόδημα και θέσεις εργασίας στο επίκεντρο
Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των φόρων, επισημαίνοντας ότι:
«Είναι στο DNA αυτής της κυβέρνησης η μείωση των φόρων και το κάνουμε πράξη, αφού μειώσαμε 72 φόρους και θα συνεχίσουμε».
Παράλληλα, σημείωσε πως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος περνά μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας:
«Πάνω από 500.000 Ελληνίδες και Έλληνες βρήκαν δουλειά τα τελευταία 5,5 χρόνια, ενώ θέλουμε τον κατώτατο μισθό να πάει στα 950 ευρώ και το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα να πάει στα 1.500 ευρώ».
Πρόσθεσε, όμως, ότι το ύψος των μισθών δεν ρυθμίζεται αυθαίρετα:
«Ιδιαίτερα το θέμα των 1.500 ευρώ, δεν βγαίνει και δεν αποφασίζεται με ένα φιρμάνι. Είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας της αγοράς».
Καταλήγοντας, επεσήμανε την ανάγκη για δημοσιονομική υπευθυνότητα, λέγοντας:
«Δεν υπάρχει τρόπος ξαφνικά να δαπανάμε όσα χρήματα θέλουμε, όπως λέει αντιπολίτευση. Αυτά τα χρήματα πρέπει να προέρχονται μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και μέσα από το μέρισμα που προκύπτει, το οποίο το γυρίζουμε ούτως ή άλλως αμέσως στην κοινωνία».
Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η περιφερειακή σύγκλιση και η πολιτική συνοχής είναι κομβικές για την οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.