Την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το επενδυτικό clawback μέχρι το 2030 γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο «ygeiamou» του Πρώτου Θέματος. Όπως ανέφερε, ο μηχανισμός αυτός έχει αποδώσει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, οδηγώντας στην ίδρυση 10 εργοστασίων, 14 ερευνητικών κέντρων και 22 παραγωγικών μονάδων.
«Ο κλάδος γέννησε 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε την πρόθεση το επενδυτικό clawback, που ισοδυναμεί με 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο και που ουσιαστικά χρηματοδοτήθηκε και από το Ταμείο Ανάκαμψης, να το επεκτείνουμε χρονικά ως το 2030 και να στηριχθεί με εθνικούς πόρους».
Πέρα από αυτόν τον στόχο, ο υπουργός σημείωσε ότι υφίστανται δύο διακριτά χρηματοδοτικά σκέλη στον κρατικό προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική δαπάνη: το ένα αφορά το όριο αποζημίωσης από το κράτος, και το δεύτερο σχετίζεται με το clawback. «Το όριο αυτό αυξάνεται οργανικά κάθε χρόνο από την αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν άλλα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο», υπογράμμισε.
Ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης και βιώσιμο χρέος
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, «στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, θα επεκτείνουμε αυτήν την αύξηση για 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο ως το 2030». Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Απαντώντας στις επισημάνσεις των εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι το ελληνικό χρέος αποκλιμακώνεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, ώστε το 2029 η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην ΕΕ. Η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους κυμαίνεται στο 6% - 6,5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10,5%. «Σας προκαλώ να μου πείτε άλλη μια χώρα της Ευρώπης με αυτό το προφίλ χρέους σήμερα», είπε ο υπουργός.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, διεμήνυσε ότι «με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα έχουμε, με βάση τους βαθμούς ελευθερίας, θα στηρίξουμε ολοένα και περισσότερο κάθε κλάδο που κρίνουμε ότι έχει προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ, εξαγωγικό πρόσημο, καθώς και πρόσημο καινοτομίας και παραγωγικότητας». Σίγουρα αυτός είναι ένας τέτοιος κλάδος, τόνισε αναφερόμενος στον χώρο του φαρμάκου.
Αρση εμποδίων, ψηφιοποίηση και brain regain στο επίκεντρο
Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση όλων των εμποδίων απέναντι στην ανάπτυξη της οικονομίας και μια συμφωνία win to win. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ, η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τους δασμούς.
«Η έκθεση Ντράγκι τι λέει; Ότι μεταξύ μας στην ΕΕ βάζουμε εμπόδια που είναι αντίστοιχα των δασμών. Στις υπηρεσίες τα εμπόδια έχουν αποτιμηθεί ότι είναι σαν να βάζεις έναν δασμό 110% στα σύνορα από τη μια χώρα στην άλλη. Στο κομμάτι της μεταποίησης είναι πάνω από 40%, είναι 45%. 'Αρα, τα εμπόδια αυτά πρέπει να αφαιρεθούν».
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι περιορισμένες, είναι το 4,8% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, στο περίπου 1% του ΑΕΠ. «'Αρα, ακόμα και σε ένα περιβάλλον υψηλότερων δασμών, εγώ θα σας έλεγα ότι προφανώς θα μας απασχολεί, αλλά ακόμη περισσότερο θα μας απασχολούσαν οι δευτερογενείς επιπτώσεις», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο κομμάτι ψηφιοποίησης της Υγείας, ο υπουργός χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα που μέσω αυτού η χώρα έχει πρόσβαση σε έναν τεράστιο πλούτο δεδομένων».
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός μίλησε και για την τάση brain regain, διαπιστώνοντας την έλευση καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού, απαραίτητου σε όλα τα σημεία της οικονομικής αλυσίδας, και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “χώρα γεννήτρια ταλέντων”. Τόνισε, όμως, ότι το δημογραφικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, με επίδραση σε κάθε τομέα πολιτικής που μας προβληματίζει.