Συνέντευξη στην ΕΡΤ και τη Λένα Αργύρη παραχώρησε από την Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως μια περίπτωση επιτυχίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».
Αναφερόμενος στη θετική εικόνα που καταγράφει η ελληνική οικονομία, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χώρα έχει περάσει σε μια νέα φάση σταθερότητας:
«Η Ελλάδα σίγουρα είναι μια χώρα η οποία έχει λύσει τη δημοσιονομική της εξίσωση. Το θεμελιώδες δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες».
Όπως εξήγησε, «παράγουμε πλέον πρωτογενή πλεονάσματα. Το χρέος μας κάθε χρόνο μειώνεται και με βάση τα στοιχεία που έχουμε, το 2026 το ελληνικό χρέος θα είναι περίπου στο 137,6% του ΑΕΠ».
«Ξεκινήσαμε από το 210% περίπου και μέσα σε λίγα χρόνια έχουμε καταφέρει να κάνουμε αυτή τη ραγδαία αποκλιμάκωση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι αρκετά μεγαλύτερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
«Οι αντοχές του ελληνικού λαού και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μάς κράτησαν όρθιους»
Ο υπουργός απέδωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας «στις αντοχές του ελληνικού λαού» και «στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών»:
«Χάσαμε 25 μονάδες του ΑΕΠ μας, είχαμε μια υπαρξιακή κρίση στην Ελλάδα. Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να περάσουμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις που άλλες χώρες τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν».
«Οι αντοχές του ελληνικού λαού και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που ήρθαν μετά, ειδικά τα τελευταία έξι χρόνια, σωρευτικά έχουν δημιουργήσει μια αλλαγή πλαισίου που μας κάνει αισιόδοξους», συμπλήρωσε.
«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ παραδοσιακά είναι πιο συγκρατημένες»
Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε πως «αυτό συμβαίνει παραδοσιακά».
«Οι συγκρατημένες αυτές προβλέψεις έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα πάνω — είναι τώρα 2% από 1,8%. Το ίδιο συνέβη και το 2023 και το 2024. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε την ανάπτυξη 2,4% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού», τόνισε.
Το δημογραφικό στο επίκεντρο των προκλήσεων
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που παραμένουν, ο υπουργός εστίασε στο δημογραφικό:
«Μας προβληματίζει σίγουρα το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Αν δείτε τα μέτρα της ΔΕΘ, όλα αυτά δομήθηκαν γύρω από μια μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος… Οικογένειες με παιδιά, νέοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, ελληνική περιφέρεια - αυτοί ήταν οι πυλώνες της μεταρρύθμισης».
Και συμπλήρωσε: «Δεν θα ισχυριστώ ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά σίγουρα αναγνωρίζει την ύπαρξή του και αποτελεί τη βάση για μια νέα πολιτική ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, «στόχος είναι η ανάπτυξη να φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε ελληνική οικογένεια».
«Έχουμε μειώσει 83 φόρους και εισφορές τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν και πολλά ακόμη για να φτάσει η χώρα εκεί που πρέπει», επισήμανε.
«Θέλουμε περισσότερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις και επενδύσεις»
Για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ένα ανοιχτό επενδυτικό πλαίσιο, με στόχο «περισσότερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές (cross-border M&As)».
«Αφαιρώντας τα εμπόδια μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ερχόμαστε πιο κοντά σε μια ενιαία αγορά χωρίς περιορισμούς. Αυτό είναι το κλειδί για μεγαλύτερη ανάπτυξη», εξήγησε, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις «της πρότασης εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext, της αύξησης συμμετοχής της Unicredit στην Alpha Bank και της εξαγοράς της HSBC Malta από την Credia Bank».
«Η προσέγγισή μας είναι μια προσέγγιση ανοιχτότητας. Θέλουμε περισσότερες ξένες επενδύσεις, από τις υποδομές ως την ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Από το 11% στο 15,3% οι επενδύσεις – στόχος το 18% το 2026»
Κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό, ο υπουργός υπενθύμισε ότι «το 2019 οι επενδύσεις προς το ΑΕΠ ήταν στο 11%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 21,2%. Σήμερα είμαστε στο 15,3% και η πρόβλεψη για το 2026 είναι ότι θα φτάσουμε το 18%».
«Είμαστε σε μια διαδρομή που αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται σε επίπεδο Ε.Ε., ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ευρώπη «πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα» προς την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
«Δεν χρειαζόμαστε εθνικούς πρωταθλητές. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς πρωταθλητές. Δεν πρέπει να έχουμε 27 καλές αγορές, αλλά μία ενιαία αγορά που δουλεύει χωρίς εμπόδια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι εφικτό, αρκεί να κινηθούμε γρηγορότερα».
«Η Ελλάδα πάει αντίθετα από το παγκόσμιο χρέος»
Κλείνοντας, ο υπουργός υπογράμμισε τη διαφορετική πορεία της χώρας σε σχέση με την παγκόσμια αύξηση χρέους:
«Το παγκόσμιο χρέος θα είναι το υψηλότερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία. Από το 210% του ΑΕΠ πάμε για το 137,6%».
Επεσήμανε ότι «ελπίζει σύντομα η Ελλάδα να μην είναι πλέον η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε.», αποδίδοντας την επιτυχία «στην εξαιρετική δουλειά των στελεχών του ΟΔΔΗΧ» και στην «αλλαγή νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τη νέα γενιά».
«Αυτή η γενιά δεν θα περάσει τον λογαριασμό στην επόμενη, όπως συνέβη στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Και αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή στην οποία όλοι οφείλουμε να επενδύσουμε».