Τη σημασία της καινοτομίας και της γνώσης ως πυλώνες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ανέδειξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η καινοτομία πρέπει να γίνει κεντρικό στοιχείο της επιχειρηματικής κουλτούρας, στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια οικονομία που βασίζεται στη γνώση και τις νέες τεχνολογίες. Όπως σημείωσε, το ΕΚΕΤΑ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και συνεργασίας με τη βιομηχανία.
Σύμπραξη έρευνας και βιομηχανίας για την ανάπτυξη
"Βρισκόμαστε σε μία εποχή που τα πάντα αλλάζουν, ένας νέος κόσμος ανατέλλει, ένας κόσμος που βασίζεται στη νέα γνώση, στις νέες τεχνολογίες και διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγικότητας", επεσήμανε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε:
"Τα ερευνητικά κέντρα από τη μία πλευρά, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και η βιομηχανία είναι οι βασικοί πυλώνες ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, που εξελίσσεται, όχι μονάχα στη Θεσσαλονίκη – με βασικό άξονα το ΕΚΕΤΑ, το οποίο ούτως ή άλλως έχει δώσει θεαματικά δείγματα γραφής, όσον αφορά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αποτελεί μία καλή πρακτική εφαρμοσμένης έρευνας, συνεργασίας, δηλαδή, ερευνητικού παραγόμενου προϊόντος και βιομηχανίας – αλλά και γενικότερα βρισκόμαστε σε μία εποχή που πραγματικά ενθαρρύνονται αυτές τις συνεργασίες, που είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά".
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο και στα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση για την υποστήριξη αυτών των συνεργασιών, ώστε να διευκολύνεται η έρευνα και η καινοτομία.
"Σε αυτή τη νέα εποχή, αυτή η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανύποπτο χρόνο έχει βάλει πολύ ψηλά την ατζέντα αυτής της συνέργειας, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας. Υπάρχουν μία σειρά πολιτικών, που αφορούν είτε τις κινητροδοτήσεις για ενισχύσεις νέων επιχειρήσεων, είτε αφορά την ενίσχυση των τμημάτων έρευνας και καινοτομίας, ή έρευνας και ανάπτυξης των βιομηχανιών και υπάρχουν και βεβαίως και κίνητρα τα οποία ωθούν νέους επιστήμονες να επιστρέψουν ξανά στη χώρα μας, για να μπορέσουν να μεταφέρουν τη γνώση και την τεχνογνωσία που απέκτησαν τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου".
Επένδυση στο επιστημονικό προσωπικό και θεσμική ενίσχυση
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στο ΕΚΕΤΑ και στον ρόλο του στην προώθηση της καινοτομίας:
"Είναι σημαντικό να πούμε, ότι έχουμε ένα υψηλού, υψηλότατου, επιπέδου επιστημονικό προσωπικό στα ερευνητικά μας κέντρα. Το ΕΚΕΤΑ είναι ένα καλό παράδειγμα, ίσως είναι το κορυφαίο ουσιαστικά ερευνητικό κέντρο της χώρας, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και είμαστε εδώ πέρα για να βρούμε τρόπους, όχι μονάχα να ενισχύσουμε την εξαιρετική προσπάθεια, αλλά να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική την προσπάθεια που καταβάλλεται ήδη από το επιστημονικό προσωπικό, ώστε να ωφεληθούν οι πολίτες, μέσα από τη συνεργασία με τη βιομηχανία".
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι "τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι επιστήμονες στα ερευνητικά κέντρα κατά 30%" και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη. Τόνισε, όμως, ότι η προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας τους, δεν σταματάει και συνεχίζεται, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στην αποστολή τους.
"Το κομμάτι της καινοτομίας θέλουμε να αποτελέσει βασικό κορμό της κουλτούρας της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Ούτως ή άλλως, στην Ευρώπη αυτό γίνεται, με ραγδαίους ρυθμούς", είπε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε:
"Πιστεύουμε, ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο ανταγωνιστική οικονομία βασίζεται στην νέα γνώση και στη συνεργασία των ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανία και θα ακολουθήσουμε πολιτικές που θα εξυπηρετούν αυτό το στόχο".
Στήριξη στο έργο των επιστημόνων
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ Ευάγγελο Μπεκιάρη και με μέλη της διοίκησης και στη συνέχεια μίλησε και στους εργαζόμενους επιστήμονες, αναφερόμενος στις δράσεις που έχουν γίνει και γίνονται για τη διευκόλυνση του έργου τους.
Από την πλευρά του ο κ. Μπεκιάρης ανέπτυξε στον υφυπουργό – μετά από επιθυμία του τελευταίου ώστε να εξεταστούν και κάποια από αυτά να προωθηθούν γρήγορα προς νομοθετική ρύθμιση – ζητήματα που απασχολούν το ΕΚΕΤΑ και άλλα ερευνητικά κέντρα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με μη μισθολογικά αιτήματα, θεσμικές καλύψεις του επιστημονικού προσωπικού, καθώς και την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην προσέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν και να συνεισφέρουν στην καινοτομία στη χώρα.