Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με νέους κανόνες ανοίγουν τα εμπορικά - Ειδική αποζημίωση για τις κλειστές επιχειρήσεις

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μετά από αρκετές εβδομάδες, λειτουργούν ξανά από σήμερα το πρωί, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, όπου υπήρξε ανατροπή το βράδυ της Παρασκευής, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία και είναι ιδιαίτερα βεβαρημένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπεται να λειτουργούν τα καταστήματα εντός των αεροδρομίων, αλλά και τα mall, τα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν με την μέθοδο του shop in a shop και τα εκπτωτικά χωριά. Βέβαια αυτό δεν θα ισχύει για όλες τις περιοχές παρά μόνο για εκείνες που είναι λιγότερο επιβαρυμένες. Δηλαδή σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Καταναλωτές και έμποροι καλούνται από σήμερα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αφού η μέθοδος που έχει επιλεγεί να λειτουργήσει η αγορά είναι διπλή. Δηλαδή click away και click inside. Παράλληλα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση, αλλά μόνο για αγορές από καταστήματα. Επίσης θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που θα επιτρέπεται κάποιος να μεταβεί για τις αγορές του.

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις έχουν κορυφωθεί στις τρεις περιοχές που τελικά δεν ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα. Κάποιοι απειλούν ότι θα πάνε κόντρα στις αποφάσεις και θα ανοίξουν τα καταστήματα και κάποιοι άλλοι απειλούν με κινητοποιήσεις.

Αποζημίωση στις κλειστές επιχειρήσεις 

Σήμερα το πρωί θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για νέο μέτρο που θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και θα αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τη μορφή αποζημίωσης για κάθε επιχείρηση, κάτι που εν ολίγοις ζητούν και οι επιχειρηματίες που δεν ανοίγουν. Μένει να δούμε, αν και κατά πόσο οι ανακοινώσεις θα ικανοποιήσουν.

Τι ισχύει από σήμερα για τα εμπορικά καταστήματα

Οπως προβλέπεται με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τα εμπορικά καταστήματα που ανοίγουν από σήμερα, θα λειτουργούν με τις μεθόδους click away και click inside. Το ραντεβού θα το κλείνει ο πελάτης ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Να σημειωθεί ότι για τις αγορές και μόνο στα εμπορικά καταστήματα, θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις χωρίς να υπάρχει όριο στα χιλιόμετρα θα διανύσει ο κάθε πελάτης.

Η καταχώρηση της παραγγελίας - ραντεβού θα γίνεται από την επιχείρηση και θα αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα αναγράφονται επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και χρονικό διάστημα παραλαβής.

Την παραλαβή από το κατάστημα θα μπορεί να την κάνει μόνο ένα άτομο και η πληρωμή θα γίνεται, είτε μέσω POS με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο κατάστημα, είτε μέσω e-banking.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away) ισχύουν: τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών, 9 άτομα μέγιστος αριθμός στην αναμονή και 10 λεπτά μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής.

Στην περίπτωση της παραλαβής - αγοράς εντός καταστήματος (click inside) η επιχείρηση έχει υποχρέωση για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο και τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται. Εντός του καταστήματος, τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό των 20 ατόμων.

Παράλληλα προβλέπεται για τα καταστήματα προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:30 από Δευτέρα έως Σάββατο, ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή.

Νέο sms στο 13032 από σήμερα

Επίσης από σήμερα ενεργοποιείται και ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 αποκλειστικά για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Οι καταναλωτές αφού έχουν κλείσει το ραντεβού τους με το κατάστημα, θα αποστέλλουν sms με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση τους στο 13032 και από εκείνη τη στιγμή θα έχουν στη διάθεση τους 3 ώρες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Να σημειωθεί ότι ο κάθε πολίτης, θα μπορεί να αποστείλει από το κινητό του, μόνο ένα sms στην ημέρα. Αν μάλιστα κάποιος επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο θα λαμβάνει μία αυτοματοποιημένη απάντηση η οποία θα αναφέρει το εξής: «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Επίσης από σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν ξανά προϊόντα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, βιβλία κ.λπ., προϊόντα των οποίων η πώληση είχε απαγορευτεί, όταν είχε κλείσει το λιανεμπόριο. Το μέτρο δεν θα ισχύσει στις περιοχές εκείνες που δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

Τέλος να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων και του ορίου των 2 χιλιομέτρων για τα σούπερ μάρκετ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ