Επίτιμος προσκεκλημένος του δημάρχου Σαγκάης, Ζενγκ Γκονγκ, ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στο Διεθνές Φόρουμ Συνεργασίας και Φιλίας Πόλεων (Shanghai International Friendship Cities Cooperation Forum) που φιλοξενήθηκε στη Σαγκάη. Ο κ. Δούκας ήταν μάλιστα βασικός ομιλητής της διοργάνωσης.
Η δημοτική Αρχή της Αθήνας έχει θέσει τη διεθνή συνεργασία με πρωτοπόρες πόλεις ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής της. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αθηναίων έχει υποστηρίξει την προσπάθεια για απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σαγκάη, συμμετείχε για πρώτη φορά στην τουριστική έκθεση ITB, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο υπεγράφη Συμφωνία Αδελφοποίησης με τη κινεζική μητρόπολη. Η επίσκεψη του δημάρχου επισφραγίζει την ενίσχυση των δεσμών.
Κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, ο κ. Δούκας υπογράμμισε τη σημασία της διπλωματίας των πόλεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως η κλιματική κρίση, μέσα σε μια διεθνή συγκυρία γεμάτη οικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις.
«Γέφυρες συνεργασίας»
«Μεταξύ των πόλεων, μπορούν πιο εύκολα να χτίζονται γέφυρες. Εκ μέρους της Αθήνας, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη σχέση μας με τη Σαγκάη, γνωρίζοντας ότι τα οφέλη για τις πόλεις μας και τους πολίτες μας είναι μεγάλα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο μοναδικός δρόμος για να κάνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο είναι αυτός της συνεννόησης και της συνεργασίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων.
Οι δήμαρχοι Αθήνας και Σαγκάης αντάλλαξαν πρακτικές για τις έξυπνες τεχνολογίες, με έμφαση στην ανθεκτικότητα των πόλεων. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Δούκα με κινεζικούς φορείς βρέθηκε και η τεχνογνωσία στις βιώσιμες μεταφορές, καθώς η Σαγκάη είναι πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά λεωφορεία.
Η Σαγκάη ως πύλη της Αθήνας
Η Σαγκάη αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στον κόσμο και βασική πύλη εισόδου ευρωπαϊκών προϊόντων στην κινεζική αγορά. Ο δήμαρχος Αθηναίων ξεναγήθηκε στην τουριστική έκθεση ITB China, όπου η Αναπτυξιακή Αθήνας συμμετείχε με δικό της περίπτερο, προβάλλοντας τη στρατηγική της για βιώσιμο τουρισμό.
Στη συνέχεια, παρουσίασε ενώπιον Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Hellas House, ένα σχέδιο λειτουργικής συνεργασίας που στοχεύει στην υποστήριξη επιχειρήσεων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διευκόλυνση επενδύσεων.
«Αν κάτι αποδεικνύεται από τη σχέση της Αθήνας με τη Σαγκάη, είναι ότι ο αληθινός διάλογος μεταξύ των πόλεών μας δεν έχει σύνορα. Το μόνο που μας χωρίζει είναι η χιλιομετρική απόσταση και φιλοδοξούμε με τις κοινές δράσεις να υπερβούμε και αυτό το εμπόδιο. Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, ένας ανοιχτός προορισμός, ένας κόμβος πολιτισμού, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας», δήλωσε ο κ. Δούκας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε ακόμη την κινεζική αεροναυπηγική βιομηχανία COMAC και είχε συνάντηση με φοιτητές και καθηγητές από το ελληνικό τμήμα του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (SISU), τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους ως πρεσβευτές της παραδοσιακής φιλίας Ελλάδας – Κίνας.