Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας πως η κορύφωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν αποτελεί μια τοπική ή συγκυριακή διαμάχη, αλλά μια κρίση με διεθνείς διαστάσεις, που απειλεί να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την παγκόσμια οικονομία.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζει την ανάγκη για διεθνή κινητοποίηση με στόχο την αποκλιμάκωση, επισημαίνοντας ότι η διπλωματία και ο διάλογος είναι μονόδρομος. Όπως σημειώνει, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το ύψιστο αγαθό, αλλά και η αποτροπή μιας νέας γενικευμένης οικονομικής αποσταθεροποίησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Φόβοι για την ενέργεια
Όπως επισημαίνει, ήδη οι αγορές ενέργειας αντιδρούν νευρικά, με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, γεγονός που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη στρατηγική σημασία της περιοχής και στη λειτουργία της Διώρυγας του Σουέζ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τις εμπορικές ροές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα – όπως σημειώνει – είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς εξαρτάται ενεργειακά από εισαγωγές και στηρίζεται στον τουρισμό. Η άνοδος του κόστους ενέργειας πλήττει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μια γενικότερη αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική εικόνα της χώρας, είτε λόγω ανησυχιών των επισκεπτών είτε εξαιτίας δυσκολιών στις διεθνείς μεταφορές.
Ανάγκη κινητοποίησης
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ ζητά άμεση κινητοποίηση σε δύο μέτωπα: πολιτική πίεση για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και εσωτερικά μέτρα στήριξης, με ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ειδικά προγράμματα για τον τουρισμό.
«Η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ορθών αποφάσεων», αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, εκφράζοντας την ελπίδα «η φωνή της λογικής να υπερισχύσει, ώστε να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να μην οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία σε νέα δοκιμασία».