Σημαντικές συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη, με παραλήπτη τις χώρες-μέλη, κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την έκθεση του για την οικονομία της περιοχής.
Οι προτάσεις που κάνει αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως όσα λέει για την ανάγκη μείωσης της τιμής του ρεύματος, μέσα από την αύξηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και τη μείωση της φορολογίας.
«Η χρηματοδότηση της ΕΕ για διασυνοριακές επενδύσεις σε δίκτυα είναι περιορισμένη και η κυριαρχία των εθνικών συμφερόντων στην επιλογή έργων διασυνοριακών επενδύσεων σε δίκτυα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ δεν είναι η βέλτιστη από την ευρύτερη προοπτική της.
Για τον προσδιορισμό των πιο αποδοτικών επενδύσεων, ο Οργανισμός της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα μπορούσε να προτείνει συγκεκριμένα διασυνοριακά έργα σύνδεσης δικτύων που πληρούν τα κριτήρια της ανάλυσης κόστους-οφέλους.
Η Ελλάδα, που έχει θέσει από καιρό στην ΕΕ το θέμα της ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, είναι η χώρα με τη χαμηλότερη δυναμικότητα εισαγωγών ρεύματος ως ποσοστό της ζήτησης αιχμής (στοιχεία 2023).

Ένα πιο ολοκληρωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα επέτρεπε στις χώρες να εξάγουν την πλεονάζουσα ενέργειά τους, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και στη μείωση του κόστους της ενέργειας αλλού», σημειώνει η έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι πρέπει να καταργηθούν σταδιακά οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα και οι σχετικά υψηλοί φόροι στην ηλεκτρική ενέργεια. «Η φορολογία των καυσίμων θα πρέπει να βασίζεται στην περιεκτικότητα σε άνθρακα, με τα ορυκτά καύσιμα να φορολογούνται πιο βαριά, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων».

Διαβάστε επίσης: Εντονη κριτική από Μ. Ντράγκι και Ευ. Μυτιληναίο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Πώς θα αυξηθεί η παραγωγικότητα
Για την παραγωγικότητα, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η μακροπρόθεσμη αύξησή της είναι αδύναμη, αντανακλώντας τα επίμονα εμπόδια στην εσωτερική αγορά και τονίζει ότι μπορεί να ενισχυθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των εμποδίων στην εσωτερική αγορά, τη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου, την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να απελευθερωθεί η επιχειρηματική δυναμική.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι τελευταία στην παραγωγικότητα της εργασίας σε ένα σύνολο χωρών της ΕΕ, ενώ και η μέση παραγωγικότητα της ΕΕ είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή της ΕΕ.
Επίσης, η Ελλάδα έχει το τρίτο πιο περιοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις λιανικές αγορές στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανθετική η ανάπτυξη της οικονομίας - Καμπανάκι για παραγωγικότητα
Από την ΚΑΠ ωφελούνται συχνά άλλοι εκτός από τους αγρότες
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ΟΟΣΑ στο θέμα της κατανομής των πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ και ιδιαίτερα των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη χώρα μας με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η έκθεση σημειώνει ότι η κατανομή των ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ είναι άνιση και θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική. Συχνά, οι ενισχύσεις ωφελούν άλλους ενδιαφερόμενους εκτός από τους αγρότες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διακύμανσης των αγροτικών εισοδημάτων διαχρονικά, σημειώνει
«Η επανεξέταση των δαπανών, η απλούστευση της διαχείρισης και η εθνική συγχρηματοδότηση όλων των δαπανών της ΚΑΠ θα εξασφάλιζαν αποτελεσματικότερη εποπτεία, απελευθερώνοντας παράλληλα δημοσιονομικούς πόρους για νέες προτεραιότητες της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΕΠΕ: Το σκάνδαλο που (υποτίθεται πως) κανείς δεν ήξερε
Παραμένει πρόκληση η διαφθορά
Παράλληλα, αναφέρει ότι ο έλεγχος και η πρόληψη της διαφθοράς εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να συντονίζουν τις εθνικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να υιοθετήσουν το πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς του 2023», αναφέρει.
Οι βασικές διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ
- Η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις έχουν επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και έχουν τονίσει την ανάγκη εμβάθυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ θα απαιτήσουν ισχυρές πολιτικές απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις εθνικές κυβερνήσεις
- Η οικονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει χώρο για νέες δαπάνες, όπως η άμυνα.
- Η νομισματική πολιτική πρέπει να εξασφαλίσει την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών.
- Επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων και βελτιστοποίηση των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ, ώστε να διατεθούν επαρκείς πόροι για τις νέες προκλήσεις.
- Μια πιο ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση του κόστους του ρεύματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
- Η μείωση του κανονιστικού φόρτου και η άρση των φραγμών στην εσωτερική αγορά είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της καινοτομίας, του δυναμισμού των επιχειρήσεων και της παραγωγικότητας.