Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Νέα κεφάλαια για τις ελληνικές εταιρείες αν προχωρήσει η εξαγορά του ΧΑ από το Euronext

Στουρνάρας

Eνδεχόμενη εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον όμιλο Euronext αναμένεται να οδηγήσει σε βάθυνση της αγοράς και να αυξήσει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως των νεοφυών, σε κεφάλαια διεθνών επενδυτών, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. 

Μιλώντας σε ημερίδα για την «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα», που διοργανώνουν η ΤτΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο κ. Στουρνάρας σημείωσε επίσης τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, ως σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης εταιρειών έντασης γνώσης, η οποία προωθεί την  καινοτομία. Αυτή, με τη σειρά της, θα αύξανε την παραγωγικότητα που είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, είπε. 

«Επιπρόσθετα, ο στόχος της αύξησης της παραγωγικότητας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για μία χώρα της οποίας το εργατικό δυναμικό, σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό, ακολουθεί πτωτική τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί. Συνεπώς, για την ελληνική οικονομία, η αύξηση της παραγωγικότητας δεν είναι μόνο προϋπόθεση για να αυξήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο – είναι προϋπόθεση για να το διατηρήσουμε», τόνισε ο διοικητής. 

Στο 56% της ΕΕ η παραγωγικότητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση παραγωγικότητα ανά εργατοώρα στην Ελλάδα είναι μόλις στο 56,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (μονάδες αγοραστικής δύναμης). Το φαινόμενο αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό απότοκο της κρίσης, στη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε μεγάλο επενδυτικό κενό, ενώ η οικονομία μας έχασε πολύτιμο εργατικό δυναμικό παραγωγικής ηλικίας, είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Ωστόσο, ακόμα και πριν από την κρίση, η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας υπολειπόταν σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 

Η διαχρονική αυτή υστέρηση είναι αποτέλεσμα μιας πλειάδας παραγόντων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το σχετικά χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού (παρά το ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης), τη χαμηλή αντιστοιχία δεξιοτήτων των υπαλλήλων με τις απαιτήσεις της εργασίας τους και τις  ανεπαρκείς επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σε διοικητικές πρακτικές. 

Από την άλλη πλευρά, η υστέρηση της παραγωγικότητάς στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας. 

Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη εξάρτηση από τομείς με εγγενώς χαμηλή παραγωγικότητα. Εν ολίγοις, αφενός οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν χαμηλή παραγωγικότητα ανεξαρτήτως κλάδου, αφετέρου η ελληνική οικονομία είναι εστιασμένη σε κλάδους που εκ φύσεως δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ. 

Μειώνεται το κενό επενδύσεων με την ΕΕ

Η Ελλάδα σήμερα καλύπτει σταδιακά το επενδυτικό κενό που την χαρακτηρίζει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε. «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένονται περίπου στο 16% του ΑΕΠ φέτος, από 11% του ΑΕΠ το 2019. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι επενδύσεις σήμερα αναμένονται περίπου στο 22% του ΑΕΠ». 

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο επενδυτικό κενό της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ που έφτασε στο 5% του ΑΕΠ μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία θεωρεί ως τον κύριο λόγο που οδήγησε στην υστέρηση της παραγωγικότητάς της σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ.  

Οι ιδιωτικές εταιρείες χρηματοδότησης

Η ιδιωτική χρηματοδότηση, δηλαδή αυτή που δεν προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό αλλά από εξειδικευμένα κεφάλαια συμμετοχών, είναι κρίσιμης για τις εταιρείες έντασης γνώσης, είπε. 

«Χρειάζεται κατά συνέπεια μια διαφορετικού τύπου χρηματοδοτική λύση για τις επιχειρήσεις έντασης γνώσης, την οποία προσφέρουν τα ιδιωτικά κεφάλαια συμμετοχών (Venture Capital, Private Equity κ.λπ.). Η ύπαρξη ενός ώριμου τέτοιου οικοσυστήματος είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση πόρων για τις ανάγκες των εταιρειών έντασης γνώσης, είτε στα αρχικά τους βήματα είτε στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν». 

Η υστέρηση στα κεφάλαια συμμετοχών είναι κεντρικό θέμα της έκθεσης Ντράγκι και θεωρείται ως ένας σημαντικός λόγος για τη γενικότερη στασιμότητα της Ευρώπης στις νέες τεχνολογίες. 

«Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά θα ήθελα να σταθώ σε δύο παράγοντες στους οποίους η οικονομική πολιτική μπορεί να συνεισφέρει άμεσα. 

Ο πρώτος είναι η εξαιρετικά αργή ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Union), που πλέον έχει μετεξελιχθεί στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (Savings and Investment Union). 

Έτσι, ενώ υπάρχουν επαρκείς αποταμιεύσεις, δηλαδή τα κεφάλαια που χρειάζονται για να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες τις οποίες διαπιστώνει η έκθεση Ντράγκι (αυτό πιστοποιείται και από το σημαντικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρώπης το οποίο ανέρχεται περίπου σε 3-3,5% του ΑΕΠ, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αποταμιεύσεις στην Ευρώπη ξεπερνούν τις εγχώριες ευρωπαϊκές επενδύσεις κατά το ίδιο ποσοστό), αυτά βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις χαμηλών αποδόσεων, λόγω και της περιορισμένης διείσδυσης και ελκυστικότητας άλλων αποταμιευτικών προϊόντων, και τελικά διοχετεύονται μέσω των τραπεζών και των διαχειριστών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, για να χρηματοδοτήσουν τις εκεί επενδύσεις.

Ο δεύτερος λόγος, που σχετίζεται άμεσα με τον πρώτο, είναι το εξαιρετικά περιοριστικό πλαίσιο υπό το οποίο μπορούν να διαχειριστούν τα αποθεματικά τους τα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία», είπε. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ