Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Μετά το καλοκαίρι η λύση από το ΥΠΟΙΚ - Στο τραπέζι γενναιότερο «κούρεμα»

Για μετά το καλοκαίρι μετατίθεται η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», καθώς, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους/φόρμουλα ώστε να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση στους δανειολήπτες της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Και χωρίς φυσικά να «χτυπήσουν» οι κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή» – όπως είναι γνωστό, πολλά από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν τιτλοποιηθεί – και να μην υπάρξουν επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Έτσι, οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου θα πρέπει να κάνουν υπομονή μερικούς μήνες ακόμα, μέχρι να δουν φως στο τούνελ και να έχουν «πάρουν», εφόσον το επιθυμούν, μια λύση που δεν θα ανταποκρίνεται σε μαξιμαλιστικές προσδοκίες (π.χ. επιστροφή χρημάτων που ήδη έχουν καταβληθεί), αλλά τους απομακρύνει από οδυνηρές καταστάσεις και θα απαλείφει τον συναλλαγματικό και επιτοκιακό κίνδυνο.

Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η βούληση του Υπουργείου Οικονομικών να δώσει μια οριστική και κυρίως ρεαλιστική λύση, βάζοντας τέλος σε ένα 15ετές σήριαλ «υποσχέσεων».

Υπό εξέταση επιδότηση ισοτιμίας και σταθερό επιτόκιο

Στο πλαίσιο αυτό, είναι υπό εξέταση μεγαλύτερο «κούρεμα», που θα προκύψει έμμεσα μέσω της επιδότησης της ισοτιμίας βάσει της οποίας θα μετατραπούν τα δάνεια σε ευρώ, αλλά και του ύψους του σταθερού επιτοκίου που θα ισχύσει μέχρι την αποπληρωμή του δανείου.

Με βάση τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, το «κούρεμα» θα ξεκινούσε από το 15% και θα έφτανε το 25%, ανάλογα των τριών κατηγοριών εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για μια τέταρτη κατηγορία δανειοληπτών, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, το «κούρεμα» θα ήταν της τάξης του 10%.

Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στα εισοδηματικά – περιουσιακά όρια, που, όπως είχε αποκαλύψει η «Η», στην πρώτη κατηγορία με το υψηλότερο «κούρεμα» ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία 150.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνονται βάσει της οικογενειακής κατάστασης.

Έτσι, σε αυτή την πρώτη κατηγορία, το εισοδηματικό κριτήριο για ένα ζευγάρι με ένα παιδί φτάνει τα 14.500 ευρώ και η ακίνητη περιουσία τις 160.000 ευρώ. Στη δεύτερη κατηγορία, το εισόδημα για μια οικογένεια με ένα παιδί θα καθοριστεί στις 18.500 ευρώ και η περιουσία στις 200.000 ευρώ, και αντίστοιχα στην τρίτη 22.000 ευρώ και 240.000 ευρώ.

→ Διαβάστε επίσης: Συνεταιριστική Χανίων: Μπήκαν οι Τσέχοι, ενδιαφέρονται και άλλοι

Πιθανές προσθήκες για διασφάλιση της βιωσιμότητας

Ανοιχτό εξάλλου είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω παρεμβάσεων, προσθήκης παραμέτρων (πέραν του κουρέματος και του επιτοκίου), ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων, που αποτελεί βασικό ζητούμενο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ