Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τον κανονισμό για το ψηφιακό ευρώ, με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων, καταναλωτών και εμπόρων και συνεχίζει τη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να διασφαλίσει την ευθυγράμμιση με τις ανάγκες της αγοράς και τις νομοθετικές εξελίξεις.
Αυτό αναφέρει η ΕΚΤ στην τρίτη έκθεση προόδου της σχετικά με τη φάση προετοιμασίας του ψηφιακού ευρώ, η οποία ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2023. Ειδικότερα, αναφέρει:
«Από τη δημοσίευση της δεύτερης έκθεσης προόδου, η ΕΚΤ συνέχισε να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά το σχέδιο κανονιστικού πλαισίου για το ψηφιακό ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην εναρμόνιση των πληρωμών με ψηφιακό ευρώ σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και στη διασφάλιση μιας σύγχρονης και φιλικής προς τον χρήστη εμπειρίας.
Οι εκτενείς παρατηρήσεις της ομάδας ανάπτυξης του κανονισμού – η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικών πληρωμών – συνέβαλαν στη βελτίωση τμημάτων του κανονισμού, όπως και οι πληροφορίες που προέκυψαν από ειδικές ομάδες εργασίας της ΕΚΤ στις οποίες συμμετείχαν περίπου 50 συμμετέχοντες στην αγορά (που εκπροσωπούσαν πάνω από 30 οργανισμούς) και από συνεδριάσεις με εμπειρογνώμονες του κλάδου σχετικά με συγκεκριμένα θέματα, όπως η διαχείριση κινδύνων και η διαχείριση διαφορών.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ ενέτεινε τις δοκιμές και την έρευνα σχετικά με τους χρήστες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το ψηφιακό ευρώ ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τελικών χρηστών.
Μέσω της πρόσφατα εγκαινιασθείσας πλατφόρμας καινοτομίας, περίπου 70 συμμετέχοντες στην αγορά πραγματοποίησαν τεχνικές δοκιμές λειτουργιών όπως οι υπό όρους πληρωμές και διερεύνησαν εννοιολογικές ιδέες και περιπτώσεις χρήσης για την ενσωμάτωση του ψηφιακού ευρώ στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.
Παράλληλα, η ΕΚΤ συνεργάστηκε άμεσα με μικρούς εμπόρους, ευάλωτους καταναλωτές και υποεκπροσωπούμενες ομάδες μέσω ομάδων εστίασης, συνεντεύξεων και συνεργασιών με ενώσεις καταναλωτών.
Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας είναι να κατανοηθούν οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και οι προκλήσεις των διαφόρων ομάδων χρηστών, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός και προσβάσιμος. Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους
Η συνεχής συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη παραμένει ακρογωνιαίος λίθος του έργου του ψηφιακού ευρώ. Η ΕΚΤ έχει εντείνει τις επαφές της με τους συμμετέχοντες στην αγορά, τους εμπόρους και τους καταναλωτές μέσω τεχνικών συνεδριάσεων, εργαστηρίων και διμερών συναντήσεων.
Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στον τρόπο με τον οποίο το ψηφιακό ευρώ θα ενταχθεί στο υφιστάμενο ευρωπαϊκό οικοσύστημα πληρωμών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συμπληρώνει τις λύσεις του ιδιωτικού τομέα. Καθώς προχωρά η συζήτηση για τη νομοθεσία, η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στους εμπλεκόμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (μέσω της Ευρωομάδας) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρόοδο του έργου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που οι προσπάθειές μας παραμένουν σε καλό δρόμο, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στο αίτημα των ηγετών της ΕΕ να επιταχυνθεί η πρόοδος σχετικά με το ψηφιακό ευρώ», δήλωσε ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας υψηλού επιπέδου για το ψηφιακό ευρώ. «Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, χαιρετίζουμε τον φιλόδοξο ρυθμό των νομοθετικών εργασιών».
Το έργο του ψηφιακού ευρώ αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια της ΕΚΤ, των εθνικών κεντρικών τραπεζών, των συμμετεχόντων στην αγορά, των εκπροσώπων των καταναλωτών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να παρέχει τεχνική υποστήριξη στις νομοθετικές διαβουλεύσεις και να διασφαλίσει ότι το ψηφιακό ευρώ θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας, προστασίας της ιδιωτικής ζωής και χρηστικότητας.