Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη – Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για το Κιλκίς», παρουσία κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, ανέλυσε τα έργα και τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά την εξαετία 2019-2025.
Η ίδια τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια κομβικής σημασίας δράση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται με τον συντονισμό του υφυπουργού Θανάση Κοντογεώργη. Η διαδικασία εφαρμόζεται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς να παρουσιάσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους απευθείας στους αρμόδιους Υπουργούς και τα κρατικά στελέχη.
Από το 2019, το Υπουργείο Πολιτισμού εφαρμόζει την «Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας» για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να τεθούν προτεραιότητες και να μελετηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Στην περίπτωση του Κιλκίς, η εικόνα δεν ήταν ενθαρρυντική, καθώς ο πολιτιστικός τομέας είχε μείνει πίσω. Για τον λόγο αυτό, ο στόχος του ΥΠΠΟ από την πρώτη στιγμή ήταν η ένταξη της περιοχής στους αναδυόμενους πολιτιστικούς και τουριστικούς προορισμούς.
Αναβάθμιση μουσείων και υποδομών
«Γι’ αυτό το λόγο, είπε η Υπουργός Πολιτισμού, θέσαμε ως προτεραιότητα την συνολική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Κιλκίς. Γνωρίζουμε από χιλιάδες μελέτες, αλλά και από την πολιτιστική πραγματικότητα, ότι ένα μουσείο λειτουργεί ως πόλος ενδιαφέροντος και γύρω από αυτόν αναπτύσσονται όχι μόνο πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και άλλες σε επιμέρους τομείς και εξωτερικές οικονομίες που συγκοινωνούν άμεσα με τον πολιτισμό, προωθώντας την ανάπτυξη».
Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης την αναβάθμιση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείο του Κιλκίς, με προϋπολογισμό περίπου 2.500.000 ευρώ, και ακολούθησε χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2021-2027, για την επανέκθεση των Συλλογών του. Τέλος, με εθνικούς πόρους προχωρεί εντατικά, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, η ωρίμανση των μελετών της επέκτασης του Μουσείου σε όμορο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αρχαιολογικοί χώροι και ψηφιακές διαδρομές
Στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του βυζαντινού Γυναικόκαστρου, των ταφικών τύμβων στην Παιονία, της αρχαίας Ευρωπού και του Παλατιανού προχωρούν εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρώ, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Ένα πολύ σημαντικό έργο που ολοκλήρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είναι αυτό των ψηφιακών πολιτιστικών διαδρομών προϋπολογισμού σχεδόν 500.000 ευρώ. Σήμερα, αυτός που θέλει να επισκεφθεί το Κιλκίς μπορεί να οργανώσει το ταξίδι του, περιηγούμενος ψηφιακά τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και τα κοιμητήρια και τα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και τοπία εξαίρετου φυσικού κάλλους.
Ενίσχυση Φεστιβάλ και τοπικών διοργανώσεων
Στο Κιλκίς, από το 1999, διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. «Συνεργαζόμαστε», είπε η Υπουργός Πολιτισμού με το Δήμο, μέσα από μία Προγραμματική Σύμβαση και στηρίζουμε το Φεστιβάλ οικονομικά. Έχουμε συζητήσει με τον Δήμο, να ερευνήσει, αν το κτήριο του Διοικητηρίου, το οποίο σήμερα δεν έχει χρήση, αξιοποιηθεί για το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας, μία διεθνή εξωστρεφή διοργάνωση. Θα μπορούσε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του όλο τον χρόνο, πράγμα που θα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα για την πόλη, καθώς μπορεί να την καταστήσει προορισμό».