Νέα
  • ΓΔ: 877.99 +0.19%
  • Τζίρος: 39,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στουρνάρας: Οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν περισσότερα δάνεια

Γιάννης Στουρνάρας
Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Eurokinissi

«Θα ήθελα να δω τις τράπεζες να δίνουν περισσότερες πιστώσεις», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι πρώτον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει μεγάλη αύξηση στις καταθέσεις τους μέσα στην πανδημία και δεύτερον, λαμβάνουν – όπως και όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες - δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο προκειμένου να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στον Ant1, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι έχουν οι ευρωπαϊκές, που τους δημιουργεί υψηλό κίνδυνο στη χορήγηση δανείων. Πρόκειται για το μεγάλο ποσοστό των κόκκινων δανείων, αλλά και την ποιότητα των κεφαλαίων τους που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, που δεν είναι καταβεβλημένο κεφάλαιο, τόνισε.

Δεν πρόκειται οι ελληνικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια στον επιθυμητό βαθμό εάν δεν καθαρίσουν τον ισολογισμό τους από τα κόκκινα δάνεια, ξεκαθάρισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι έχει γίνει πρόοδος, εντούτοις επεσήμανε ότι στον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών απομένουν 47 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, δηλαδή περίπου το 30% του συνόλου, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στο 2,8%.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά της λογικής των συνολικών διαγραφών χρεών, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχουμε μία εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα καταστραφεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως είπε. Η όποια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να γίνει μέσω συνολικών διαγραφών, τόνισε. «Οι τράπεζες σήμερα προσφέρουν προϊόντα. Το κράτος επίσης προσφέρει λύσεις, αλλά σε συνεργαζόμενους, όμως, δανειολήπτες, όχι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και μέχρι τώρα αξιοποιούσαν τα παραθυράκια του νόμου για να μην πληρώσουν. Διότι αυτό πέφτει μετά πάνω στην υπόλοιπη κοινωνία, το πρόβλημα αυτό. Είναι πάρα πολύ αρνητικό για τον ανταγωνισμό όσον αφορά τις επιχειρήσεις», εξήγησε.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τη μετατόπιση των παραγωγικών πόρων προς τους τομείς που εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές. Η εργασία πρέπει να εκπαιδευτεί στους κλάδους που ανατέλλουν μετά την πανδημία, ώστε να υπάρχει μία ομαλή μετατόπιση της εργασίας από τους κλάδους που δύουν, εξήγησε. Θα πρέπει να υπάρχουν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ένα δίχτυ ασφαλείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ