Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουλάρουν» οι κρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Ποιοι προορισμοί προηγούνται

Πηγή: Eurokinissi - Αράχωβα

Το πρώτο τριήμερο της χειμερινής σεζόν συνηθίζεται να «ξεκινά» τις ημέρες του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Οι προκρατήσεις για το διάστημα από το Σάββατο 25 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρουσιάζουν ήδη κινητικότητα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημαντικό ρόλο φέτος διαδραματίζει το γεγονός ότι η 28η Οκτωβρίου «πέφτει» Τρίτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους λάβουν άδεια τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου να αποδράσουν ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής 24/10 ή/και το Σάββατο 25/10, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυξημένος αριθμός εγγεγραμμένων ακινήτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, σε αρκετούς προορισμούς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα: +8% στα Καλάβρυτα, +11% στο Καρπενήσι, +21% στην Έδεσσα, +29% στα Γρεβενά, +25% στην Καστοριά και +9,1% στην Καλαμάτα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται περαιτέρω ένταση της κινητικότητας, με τις προκρατήσεις να προσεγγίζουν τα περσινά επίπεδα του 80%-95%, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς ορεινούς χειμερινούς προορισμούς που δεν έχουν ακόμη «γεμίσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά προκρατήσεων αφορούν αποκλειστικά ακίνητα (διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες) που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης και όχι ξενοδοχειακές μονάδες ή πανσιόν.

Δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί

Στην Αράχωβα, οι προκρατήσεις για το τετραήμερο 25-28 Οκτωβρίου αγγίζουν το 65%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 394€ έως 625€ για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία.

Στο Μέτσοβο, οι προκρατήσεις φτάνουν το 69%. Οι τιμές για τρεις διανυκτερεύσεις σε ολόκληρο διαμέρισμα ή κατοικία κυμαίνονται από 582€ για κατοικία με 1 υπνοδωμάτιο και από 706€ για κατοικία με 2 Υ/Δ, κατάλληλη για 4-6 άτομα και σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από την κεντρική πλατεία.

Στα Καλάβρυτα, οι προκρατήσεις για το ίδιο διάστημα ανέρχονται στο 86%. Το καλό οδικό δίκτυο Αθηνών–Πατρών έχει καταστήσει ξανά τον Αχαϊκό ορεινό προορισμό δημοφιλή μεταξύ των Αθηναίων ταξιδιωτών. Οι τιμές για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνονται από 361€ έως 624€, με την ανώτερη τιμή να αφορά κατοικία με 2 Υ/Δ.

Η άνοδος της Αρκαδίας

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με επίκεντρο τη Δημητσάνα, τη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα. Παράλληλα, αυξάνεται το ενδιαφέρον για νέους προορισμούς όπως η Καρύταινα, τα Λαγκάδια, η Ζάτουνα, το Λεβίδι, το Ελληνικό και η Βλαχέρνα.

Το αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με την Αρκαδία έχει καταστήσει τους Αρκαδικούς ορεινούς προορισμούς «must» επιλογή τόσο για τις εορτές όσο και για σύντομες αποδράσεις τους χειμερινούς μήνες.

Σε αρκετούς από αυτούς καταγράφονται ποσοστά προκρατήσεων που φτάνουν το 100%, κυρίως όμως σε περιοχές με μικρή δυναμική στη βραχυχρόνια μίσθωση. Στη Δημητσάνα, τη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα, τα ποσοστά προκρατήσεων για το τετραήμερο του Οκτωβρίου φτάνουν το 90%, 77% και 91% αντίστοιχα.

Οι τιμές μίσθωσης για το τριήμερο ξεκινούν από 365€, ενώ στη Στεμνίτσα καταγράφεται διαθεσιμότητα κυρίως σε πέτρινα διώροφα αρχοντικά του 19ου αιώνα, με τζάκι και 3 Υ/Δ, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως 8 άτομα και κοστίζουν άνω των 1.000€ για το τριήμερο. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι αναδεικνύονται πλέον και νέοι χειμερινοί προορισμοί στην Αρκαδία.

Αυξημένη ζήτηση σε Καρπενήσι και Ήπειρο

Το Καρπενήσι προσελκύει τόσο Αθηναίους που επιθυμούν μια κοντινή εξόρμηση, όσο και επισκέπτες από τη Φθιώτιδα και τους όμορους νομούς. Οι προκρατήσεις φτάνουν το 92%, με μόλις 8 διαθέσιμα ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Οι τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 461€ για κατοικία με 2 Υ/Δ.

Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν διαχρονικό χειμερινό προορισμό, δημοφιλή τόσο στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και στους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Η πόλη διατηρεί υψηλή επισκεψιμότητα όλη τη χειμερινή περίοδο, με 518 εγγεγραμμένα ακίνητα στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (558 το 2024 και 478 το 2023), σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με πέρυσι. Οι προκρατήσεις για το τετραήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 91%, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα στην Airbnb είναι πλέον 45. Οι τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 353€ έως 600€.

Η Καλαμάτα, ευνοημένη από το καλό οδικό της δίκτυο, καταγράφει ποσοστό προκρατήσεων 68%, με 306 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (271 το 2024 και 298 το 2023). Συνολικά, διαθέτει 1.193 εγγεγραμμένα ακίνητα σε όλες τις πλατφόρμες (1.093 το 2024 και 1.040 το 2023), παρουσιάζοντας αύξηση νέων εγγραφών κατά 9,1%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 184€ (κατοικία 55 τ.μ.) έως 341€ (κατοικία 80 τ.μ.), σε απόσταση 600 μέτρων έως 1 χιλιομέτρου από το κέντρο της πόλης.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, παρουσιάζει ποσοστό προκρατήσεων 71%, με 128 διαθέσιμα ακίνητα στην Airbnb. Η δυναμική της πόλης στη βραχυχρόνια μίσθωση στο ευρύτερο κέντρο φτάνει τα 503 ακίνητα (445 το 2024 και 357 το 2023), με αύξηση νέων εγγραφών κατά 13,6% σε σχέση με πέρυσι. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο ξεκινά από 283€.

Υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα

Υψηλά ποσοστά προκρατήσεων για εγγεγραμμένα αυτοτελή ακίνητα ή διαμερίσματα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονται επίσης στα Γρεβενά με 88%, στη Φλώρινα με 100%, στην Καλαμπάκα με 74% και στην Καστοριά με 92%.

Φέτος, σε αρκετές περιοχές της χώρας καταγράφεται μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης σε σχέση με την περσινή χρονιά, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη διαθεσιμότητα ακινήτων προσφέρει περισσότερες επιλογές στους επισκέπτες, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το ενδιαφέρον αναμένεται να ενταθεί κυρίως την επόμενη εβδομάδα, όταν θα αρχίσουν να καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά προκρατήσεων.

Προτίμηση και σε παραθαλάσσιους προορισμούς

Παράλληλα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, δεν αποκλείεται οι εκδρομείς να στραφούν και προς παραθαλάσσιους προορισμούς, ιδιαίτερα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, αλλά και της Φθιώτιδας για τους Αθηναίους ταξιδιώτες. Την ίδια στιγμή, πολλοί Πελοποννήσιοι ενδέχεται να επιλέξουν περιοχές της Ναυπακτίας ή της Ηπείρου για τις φθινοπωρινές τους αποδράσεις.

Μη ξεχνάμε ότι όσοι τυχεροί καταφέρουν να αποδράσουν ήδη από την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, έχουν μπροστά τους ένα ολόκληρο τετραήμερο για να απολαύσουν τη φύση, την ηρεμία και τις πρώτες χειμωνιάτικες στιγμές της σεζόν.

 

Πίνακας προκρατήσεων και κόστους διαμονής (25–28 Οκτωβρίου)

ΠΕΡΙΟΧΗΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ – 3 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ (€)ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗ (Airbnb)ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ (Airbnb)
ΚΑΛΑΜΑΤΑ184 – 34130668%
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ361 – 6241186%
ΑΡΑΧΩΒΑ394 – 6254754%
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΑπό 461892%
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΑπό 959290%
ΒΥΤΙΝΑ777%
ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΑπό 1.234191%
ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ100%
ΖΑΤΟΥΝΑ100%
ΛΑΓΚΑΔΙΑΑπό 365378%
ΒΛΑΧΕΡΝΑΑπό 357268%
ΛΕΒΙΔΙΑπό 512671%
ΕΛΛΗΝΙΚΟ100%
ΕΔΕΣΣΑ309 – 511783%
ΚΑΣΤΟΡΙΑ405 – 6591192%
ΙΩΑΝΝΙΝΑ353 – 6004591%
ΤΡΙΚΑΛΑΑπό 2478759%
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΑπό 2587774%
ΝΑΥΠΛΙΟΑπό 28312871%
ΜΕΤΣΟΒΟΑπό 582969%
ΦΛΩΡΙΝΑ100%
ΓΡΕΒΕΝΑΑπό 299488%

Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates
Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ