Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Johnson & Johnson: Πλήγμα για τις αγορές από τη διακοπή χορήγησης του εμβολίου

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 | Πηγή: AP Images

Η είδηση ότι οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές συνέστησαν την αναστολή χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson μετά την εμφάνιση σπάνιων διαταραχών με θρομβώσεις σε έξι γυναίκες στις ΗΠΑ, έπληξε τις αγορές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η μετοχή της Johnson & Johnson υποχώρησε 3% και οι προθεσμιακές τιμές στην Wall Street πέρασαν σε αρνητικό έδαφος μετά την είδηση. Μετά το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones σημείωνε απώλειες 0,57% ενώ ο S&P 500 υποχωρούσε ελαφρά.

Οι μετοχές των ανταγωνιστών της J&J αυξήθηκαν, με την καλύτερη επίδοση να καταγράφει η Moderna που κατέγραψε κέρδη έως και 7%, ενώ η Pfizer ενισχύθηκε 1% και η BionTech 3%. 

Στην Ευρώπη, o πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έχασε τα μικρά κέρδη που κατέγραψε μετά την έναρξη της συνεδρίασης και κινείτο στα χθεσινά επίπεδα, με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί 0,2%, ενώ ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC-40 σημείωναν άνοδο 0,1% και οι δύο.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που επηρεάζεται αρνητικά η πορεία των χρηματιστηρίων, η οποία είναι γενικά ανοδική μετά την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ότι με το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί θα διευκολυνθεί η επανεκκίνηση και θα ενισχυθεί η ανάκαμψη των οικονομιών.

Τον Μάρτιο, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της Astra Zeneca, επίσης επειδή είχαν υπάρξει κρούσματα θρομβώσεων, υπήρξε ξανά αντίκτυπος στα χρηματιστήρια, ο οποίος ήταν βραχύβιος καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών συνεχίστηκαν σε όλες τις χώρες με τα άλλα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ και το εμβόλιο της Astra Zeneca χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες με ηλικιακούς περιορισμούς.

Αναλυτές προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη και τη δημιουργία κάποιου τείχους ανοσίας το καλοκαίρι. Αντίστοιχη είναι και η προσδοκία των επενδυτών που οδήγησαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλά επίπεδα.

Οι προσδοκίες αυτές στηρίχτηκαν από τον διπλασιασμό των δόσεων που γίνονται καθημερινά στη Γερμανία αλλά και στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στο τρέχον τρίμηνο θα είναι διαθέσιμες 300 εκατ. νέες δόσεις εμβολίων.

dow jones

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ