Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας με 400 εκατ.

βιολογικη καλλιεργεια
Πηγή: Eurokinissi

Οι βιολογικές καλλιέργειας θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την έκδοση των σχετικών προσκλήσεων να αναμένεται εντός του 2021. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 4 δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ, και θα υλοποιηθεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021 (έτος αναφοράς) ενώ το έτος 2022 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων για τις προσκλήσεις, που θα προκηρυχτούν.

Οι δράσεις θα αφορούν σε ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Αναφορικά με τη βιολογική γεωργία, θα προκηρυχτούν 2 δράσεις, που θα περιλαμβάνουν 23 συνολικά επιλέξιμες καλλιέργειες. Αντίστοιχα, για την βιολογική κτηνοτροφία θα προκηρυχτούν επίσης 2 προσκλήσεις με την πρώτη να περιλαμβάνει 3 κατηγορίες επιλέξιμων ζώων αιγοπρόβατα, βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μικτή κατεύθυνση, βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση) ενώ η δεύτερη θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμα τα μελίσσια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021. Δικαιούχοι του προγράμματος ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας μπορούν να κριθούν:

α) Φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί.

β) Επιλέξιμοι προς ένταξη στις δράσεις είναι οι υποψήφιοι με αγροτεμάχια, μελισσοσμήνοι, βοσκοτόπους ή εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, η οποία έχει συναφθεί το αργότερο μέχρι την 31/12/2020 και είναι ενεργή μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης των προσκλήσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης συγχρόνως και στις δύο προσκλήσεις της ίδιας δράσης αλλά και σε προσκλήσεις των δύο διαφορετικών δράσεων.

Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων/βοσκοτόπων ανέρχεται σε 0,1 εκτάρια ενώ επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνωτων 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στις δράσεις γεωργικής έκτασης, αγροτεμάχια ή/και βοσκοτόπους που χρησιμοποιούνται για τις ανωτέρω κατηγορίες ζώων και ανά κυψέλη προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες(Εργαστηριακές αναλύσεις) και το κόστος συναλλαγής (Πιστοποίηση) που κατά περίπτωση συνεπάγεται η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ