Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε κλοιό ελέγχων οι μισθώσεις τύπου Airbnb - Τσουχτερά πρόστιμα

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Hλεκτρονικό δίχτυ απλώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία. Οι αρχές προχωρούν σε μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων και όσοι «συλλαμβάνονται» να μην έχουν προχωρήσει σε εγγραφή του ακινήτου στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε ανήρτησαν τα ακίνητα χωρίς εγγραφή των απαραίτητων στοιχείων απειλούνται με αυτοτελές πρόστιμο για κάθε παράβαση που κάνουν, το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα στην περίπτωση συνεχών παραβάσεων ακόμα και τις 20.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν κινούνται στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, όταν γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη, λόγω της υγειονομικής κρίσης, η ΑΑΔΕ εντατικοποιεί τους ελέγχους και προχωρά σε εντατικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει αδήλωτες εισπράξεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, μικτά συνεργεία ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, χωρίς να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο.Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παραβάσεις αποστέλλονται στις αρμόδιες για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φερόμενων ως «Διαχειριστών» των ακινήτων Δ.Ο.Υ. στοιχεία από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της. Αφού δοθεί μία προθεσμία 10 ημερών στον διαχειριστή του ακινήτου για να παρουσιάσει τις θέσεις τους, συντάσσεται αιτιολογημένη έκθεση για την επιβολή του προστίμου.

Οπως προβλέπει απόφαση τα πρόστιμα αφορούν τις ακόλουθες παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Τα πρόστιμα

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση κατά την οποία από τα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου ενώ οφείλει εντός 15 ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Στην περίπτωση, που διαπιστωθεί εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του αρχικού προστίμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ).

Στην περίπτωση μάλιστα κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, μπορεί να φτάσει στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, ήτοι να διαμορφωθεί στις 20.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τη νομοθεσία, οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις και μάλιστα εάν αρνούνται ή δεν τα παραχωρήσουν έγκαιρα, τους επιβάλλονται πολύ τσουχτερά πρόστιμα. Ήδη προκαταρκτικοί έλεγχοι σε στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών απεκάλυψαν αρκετούς φορολογουμένους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ