Νέα
 • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
 • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Παγώνει για το 2021 – Ποιοι θα απαλλαγούν πλήρως ή θα πληρώσουν μειωμένο φόρο

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σχέδιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με τις ισχύουσες τιμές, παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών, κατά την τελική φάση της δέκατης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στα περυσινά επίπεδα, ώστε να μην επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπήρχε μεγάλη άνοδος της φορολογητέας αξίας τους μετά την ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών τιμών.

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι φορολογούμενοι δεν είχαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους κάποια αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι. Οσοι, όμως, ήταν πληττόμενοι λόγω πανδημίας θα πληρώσουν φέτος είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε θα απαλλαγούν πλήρως καθώς τα εισοδήματά τους είναι κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα θα συνεχιστεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να εφαρμοστούν οι νέες τιμές το 2022. Το γεγονός αυτό, ωφελεί όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που υπήρχε κίνδυνος αύξησης των αντικειμενικών τιμών και πρόκειται να προβούν σε αγοραπωλησίες, καθώς και όσους απλά κατέχουν ακίνητα, αφού δεν θα αυξηθούν ο ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και άλλοι 18 περίπου φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης αναβάλλεται οριστικά για το 2022. Οι νέες αντικειμενικές τιμές επρόκειτο να ισχύσουν αρχικά από το 2019, στόχος που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Ακολούθως το χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε για το 2020, όπου λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής τους.

Ο τελευταίος, επίσημος, στόχος ήταν να είναι έτοιμες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, που λόγω της συνέχισης της υγειονομικής κρίσης δεν επιτυγχάνεται. Oπως εκτιμάται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ, λόγω των ανατροπών που επέφερε η πανδημία στα εισοδήματα του 2020.

Θα πληρώσουν χαμηλό φόρο 2 εκατ. ευρώ

Η μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεν αφορά όλους, αλλά τους πληττόμενους από την πανδημία, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα προστεθούν στους ήδη 1,3 εκατ. φορολογούμενους που απαλλάσσονται κατά 50% ή κατά 100% από τον ΕΝΦΙΑ και ο συνολικός αριθμός τους φέτος, ίσως ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι το 2020 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένo ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Το σύνολο των ευνοημένων πέρυσι ήταν 1.284.890 νοικοκυριά.

Τα όρια απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι των οποίων:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

 • Αγαμος: έως 9.000 ευρώ
 • Εγγαμος (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
 • Εγγαμος (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
 • Εγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

 • Εγγαμος (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
 • Εγγαμος (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
 • Εγγαμος (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
 • Εγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ