Νέα
 • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
 • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μειωμένα ενοίκια: Ολο το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αρχισε να κλείνει τις εκκρεμότητές του με τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποζημιώσεις των «κουρεμένων» ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών, αφού ξεκίνησε από χθες η σταδιακή καταβολή τους. Πρώτοι είδαν το χρώμα του χρήματος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι ιδιοκτήτες για τα ενοίκια Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Η καταβολή αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τους μήνες αυτούς, αλλά παρέμεναν απλήρωτοι, λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων COVID από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ποιοι εξοφλούνται σήμερα

Οι αποζημιώσεις ισοδυναμούν με το 50% του μη εισπραχθέντος 40% - ή με το 20% - των συμφωνηθέντων ενοικίων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σήμερα αναμένεται να ακολουθήσει η καταβολή αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τον μήνα αυτό, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Ιανουάριο του 2021. Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο για τον μήνα Ιανουάριο λόγω πλήρους απαλλαγής των μισθωτών τους επιχειρηματιών από την υποχρέωση πληρωμής μισθώματος για τον μήνα αυτό. Ακόμα όσους έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες και τον Ιανουάριο του 2021 υπέστησαν σημαντικού ύψους οικονομικές ζημίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της διασποράς του COVID.

Διπλή καταβολή

Στη συνέχεια, έως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί διπλή καταβολή αποζημιώσεων για τα ενοίκια των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν είτε να μην εισπράξουν καθόλου ενοίκια τους μήνες αυτούς από τους επιχειρηματίες μισθωτές τους, είτε υποχρεώθηκαν να εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40%.

Η προκαταβολή της αποζημίωσης για τα απολεσθέντα ενοίκια του μηνός Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
 • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
 • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Εως τη Μεγάλη Τετάρτη εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εκπτώσεων φόρου προς συμψηφισμό με μελλοντικές φορολογικές οφειλές για όσους υπέβαλαν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις COVID για το απολεσθέν 40% των μηνιαίων ενοικίων των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020. H κυβέρνηση έχει παρατείνει το μέτρο των μειωμένων έως 100% ενοικίων  και τον Απρίλιο, ενώ οι σχετικές πληρωμές προγραμματίζονται για τον Μάιο. 

Οι μειώσεις αφορούν:

 • Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.).
 • Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
 • Γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.
 • Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων-φυσικά πρόσωπα που δεν θα εισπράξουν ενοίκιο τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου, ενώ τα νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος. Οσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ