Νέα
 • ΓΔ: 860.32 +1.29%
 • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εστίαση: Το πρόωρο άνοιγμα φέρνει νωρίτερα το πακέτο ΕΣΠΑ - Σειρά παίρνει ο τουρισμός

Εστίαση / Πηγή: IntimeNews
Εστίαση / Πηγή: IntimeNews

Η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα του αναμενομένου, κατά μία εβδομάδα, φέρνει πιο γρήγορα και την υλοποίηση του πακέτου οικονομικής στήριξης που έχει ανακοινωθεί και αφορά στην επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το πακέτο του τουρισμού, για το οποίο ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Η», κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων από τους επιχειρηματίες, καθώς ανακοινώθηκε το άνοιγμα, χωρίς εντούτοις να υπάρχει κάποια εξέλιξη για την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης που προβλέπεται να δοθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Εστίαση: Σκεπτικισμός από τους επιχειρηματίες για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου - Τα αγκάθια

Και ενώ το σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι τα προηγούμενα 24ωρα προέβλεπε το άνοιγμα της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, πλέον καταβάλλονται προσπάθειες ώστε αυτή να ανοίξει το ταχύτερο δυνατόν. 

Τι προβλέπει το σχέδιο για την εστίαση

Το ύψος της δράσης που έχει ανακοινωθεί είναι προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους και «τρέχει» μέσα από το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

 • Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
 • Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020, το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται με συγκεκριμένο αλγόριθμο [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.
 • Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Κριτήρια ένταξης 

 • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019, μεγαλύτερη ή ίση του 30%.
 • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
 • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
 • Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020, αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
 • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021, προκειμένου να μπορέσουν να ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31/12/2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Ερχεται στήριξη του τουρισμού στα πρότυπα της εστίασης

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Η», σύντομα -και πάντως πριν από τις 10 Μαΐου- θα ανακοινωθεί πρόγραμμα στήριξης ανάλογο με αυτό της εστίασης και για τον τουρισμό. Στόχος είναι οι εκταμιεύσεις να πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου μήνα, ώστε ο κλάδος να είναι στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας ενόψει της θερινής περιόδου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ