Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο Ανάκαμψης: Κλειδώνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες - Στην Κομισιόν τη Μ. Τρίτη

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης / Πηγή: Intime

Οριστικοποιείται σήμερα, εκτός απροόπτου, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προκειμένου να πάρει το δρόμο για την Κομισιόν την Μεγάλη Τρίτη, λίγο πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Το πρώτο σχέδιο υποβλήθηκε χθες στην Επιτροπή από την Πορτογαλία. Στο πλαίσιο αυτό τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ασχολούνται με το μεγαλόπνοο σχέδιο που προβλέπει κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων άνω των 40 δισ. ευρώ - ποσό χωρίς προηγούμενο για ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας - φιλοδοξούν να μη χρειαστεί άλλη τεχνική τηλεδιάσκεψη με τα ευρωπαϊκά κλιμάκια, ώστε να προχωρήσουν χωρίς άλλα εμπόδια στην υποβολή του σχεδίου.

Ερχεται νέα φόρμουλα για το επίδομα ανεργίας

Σήμερα, μεταξύ άλλων, θα αποφασιστεί κυρίως εάν θα προχωρήσει η πρόταση για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και τι θα γίνει με τη μείωση του clawback, με την προϋπόθεση επενδύσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πρόκειται για δύο θέματα για τα οποία εκφράζονται ενστάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων και πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση για να ενταχθούν στο εθνικό σχέδιο.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η προετοιμασία για την προχρηματοδότηση έργων μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με κυριότερα τα προγράμματα κατάρτισης που σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία, προκειμένου να αποδεσμευθούν πόροι, μπορεί να διαρκέσει 4-5 μήνες, δηλαδή να ολοκληρωθεί Αύγουστο με Σεπτέμβριο.

Μέσα από τις 170 δράσεις του σχεδίου, οι οποίες αφορούν έργα-επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 57,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης (από αυτά, τα 18,2 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ δάνεια), ενώ θα κινητοποιηθούν επιπλέον κεφάλαια ύψους 25,6 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις πυλώνες του «Ελλάδα 2.0»

Το «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

Ως προς την πράσινη μετάβαση, οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Εκτεταμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και υποδομές.
  • Διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας.
  • Μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, συνοδευόμενα από αλλαγές στην χρήση των δικτύων άρδευσης και εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού.
  • Νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.
  • Πρωτοβουλίες για προστασία της βιοποικιλότητας.
  • Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας.
  • Επενδύσεις εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα και αμέσως για τις δυνατότητες χρήσης γης για τα 4/5 της χώρας.

Για την ψηφιακή μετάβαση, οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
  • Ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.
  • Σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών.
  • Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (Υγεία, Δικαιοσύνη, πολεοδομίες, Κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.ά.) και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα.
  • Διασφάλιση της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας συστημάτων και επιμέρους μητρώων και μεμονωμένων εφαρμογών μεταξύ φορέων του Δημοσίου.
  • Πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (CRM).
  • Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.ά.
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, με απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό, το Σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια).
  • Σημαντικά έργα υποδομής όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, μεγάλα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ, ο εκσυγχρονισμός επίσης μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων, νέος προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική, τα ηλεκτρονικά διόδια, οι «έξυπνες» υποδομές κ.ά.
  • Επενδύσεις για την ενίσχυση του πολιτισμού, όπως η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, ανάπτυξη πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών και πρόγραμμα προστασίας εμβληματικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή κ.ά.
  • Επενδύσεις στον τουρισμό με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και την αξιοποίηση ιαματικών πηγών, τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, που αφορούν στην καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, τη γενετική βελτίωση ζώων, καθώς και την ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών.

Ως προς τον κοινωνικό πυλώνα οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Μεγάλα προγράμματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις και αντίστοιχο αναβαθμισμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια και voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ