Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

5G: Πότε έρχεται στην Ελλάδα, τι ταχύτητες θα έχει

Κεραία 5g
Πηγή; Pixabay

Κάθε δέκα χρόνια οι ασύρματες επικοινωνίες πραγματοποιούν μια μεγάλη τεχνολογική αλλαγή, ένα τεχνολογικό άλμα που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη μια γενιά στην επόμενη. Μετάβαση που αλλάζει όχι απλά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των απλών χρηστών, αλλά μεταμορφώνει τις επιχειρήσεις παραγωγής και κατανάλωσης περιεχομένου, διασυνδέει επαγγελματίες και σε τελική ανάλυση αναδιατάσσει το σύνολο της οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση, σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, του διαγωνισμού για την παραχώρηση του φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς η Ελλάδα εισήλθε και επισήμως στην εποχή του 5G.

Όπως είναι ήδη γνωστό οι τρεις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας θα καταβάλλουν τίμημα 372 εκατ. ευρώ συνολικά για το φάσμα των δικτύων 5G.  Προβλέπεται πως έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε εννέα χρόνια. Αν προτιμήσουν τις δόσεις, όπως αναμένεται, πρέπει να καταβάλλουν εντός δεκαημέρου το 30% του τιμήματος που προσέφερε κάθε μία.

Αρχικά, τη νέα τεχνολογία θα γνωρίσουν οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5G θα καλύψουν το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Αν το 3G και πολύ περισσότερο το 4G κατέστησαν αναπόσπαστο κομμάτι τα κινητά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, το 5G είναι ένας πραγματικός «game changer» που θα αλλάξει τον κόσμο. Σύμφωνα με αναλυτές τα δίκτυα πέμπτης γενιάς δεν είναι μια απλή, γραμμική εξέλιξη των ασύρματων επικοινωνιών, αφού για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης ανθρώπων, μηχανών, προϊόντων ακόμα και διαδικασιών σε  πραγματικό χρόνο.

Τι είναι το 5G

Κάτι πολύ παραπάνω από «ταχύτερα smartphones». Πρόκειται για τη μετάβαση σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον, όπου η μαζική, ταυτόχρονη, σε πραγματικό χρόνο χρήση αλληλεπίδραση συσκευών θα είναι τόσο δεδομένη, όσο και η ροή ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τα υφιστάμενα δίκτυα ενέργειας.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του 5G είναι το γεγονός πως η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων θα ξεκινά από τα 10 Gbps τη στιγμή που τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών προσφέρουν ταχύτητες έως 1 Gbps. Για, παράδειγμα η λήψη μιας ταινίας Full HD θα ολοκληρώνεται περίπου σε 10 δευτερόλεπτα, αντί για 10 λεπτά που απαιτούνται με το 4G.

 

Πηγή: Pixabay

Ακόμα πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ο μηδενισμός του λεγόμενου latency, της καθυστέρησης που παρουσιάζουν τα σημερινά δίκτυα. Στα δίκτυα 4G η μεταφορά δεδομένων, δηλαδή η εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής, υλοποιείται με καθυστέρηση που κυμαίνεται από 50 έως μερικές εκατοντάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτή ακριβώς είναι η αχίλλειος πτέρνα που δεν επέτρεψε στο 4G να βρει εκτεταμένο έδαφος σε επαγγελματικές εφαρμογές, αφού η εν λόγω καθυστέρηση είναι απολύτως καταστροφική αν αφορά εντολές σε βιομηχανικά ρομπότ, αυτόνομα οχήματα ή χειρουργικά ρομπότ.

Αν η ασύρματη δικτύωση είναι σήμερα συνώνυμο της κατανάλωσης ψυχαγωγικού περιεχόμενου, το 5G θα αποτελέσει το «υλικό» πάνω στο οποίο θα υφανθεί ένα πυκνό δίκτυο βιομηχανικών ρομπότ και ρομπότ ιατρικών επεμβάσεων, αυτόνομων οχημάτων και κρίσιμων υποδομών που θα ανταλλάσσουν συνεχώς δεδομένα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει παραγωγή πραγματικά Μεγάλων Δεδομένων που με τη σειρά τους είναι ο η απαραίτητη πρώτη ύλη για την ανάπτυξη και την ωρίμανση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το οικονομικό αποτύπωμα

Προς το παρόν άγνωστο, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς η μετασχηματιστική ισχύς του 5G, όπως ακριβώς στις αρχές του 20ου αιώνα κανείς δεν μπορούσε να εκτιμήσει με ακρίβεια τον τρόπο που θα άλλαζε το εναλλασσόμενο ρεύμα τη φυσιογνωμία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ενδεικτικά και μόνο, έκθεση του GSMA, του φορέα εκπροσώπησης των Παρόχων Κινητής Τηλεφωνίας παγκοσμίως, προβλέπει ότι το 5G θα συνεισφέρει περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2034. Σε πρώτη φάση, οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν ορατές στον μεταποιητικό τομέα και τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ενώ θα ακολουθήσει εδραίωση του Internet of Things με μια σειρά από εφαρμογές, όπως η τηλεϊατρική και η αυτόνομη οδήγηση.

Αντίστοιχη έρευνα της Accenture Research εκτιμά ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολάρια το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση κλάδος των κινητών επικοινωνιών μέσα από την ανάπτυξη των δικτύων 5G θα αναδειχθεί σε στιβαρό πυλώνα της οικονομίας επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ