Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Εισηγμένες: Ποιες κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές το 2020 - Οι προβλέψεις για το 2021

Πηγή: Eurokinissi χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Το ότι το 2020 θα ήταν μία χρονιά κρίσης και ζημιών των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο δεν αποτελεί είδηση. Το ζητούμενο είναι πόσες κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους και να αφήσουν μία καλή παρακαταθήκη για επιστροφή στην κερδοφορία το 2021 ή και αργότερα. 

Η εικόνα των 141 εταιρειών που είχαν δημοσιεύσει αποτελέσματα μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη - συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών - εμφανίζει στην γραμμή τερματισμού, ζημιά 517 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι κερδών 1,09 δισ. ευρώ το 2019. Αν αφαιρεθούν από την εξίσωση οι τράπεζεςτο αποτέλεσμα είναι κέρδη μειωμένα κατά 39%, στα 560 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 917 εκατομμύρια ευρώ το 2019.

Α' τρίμηνο 2021

Τα έσοδα κεφαλαίου από μετοχές και ομόλογα αντισταθμίζουν την μείωση τζίρου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, τo ζητούμενο για το Α' τρίμηνο 2021 θα είναι να καταφέρει να κινηθεί η πλειονότητα των εισηγμένων στα επίπεδα του Α' τριμήνου 2020, το οποίο επηρεάστηκε μόνο στο τέλος Μαρτίου από το πρώτο lockdown και κυρίως από την ραγδαία υποχώρηση που είχαν τότε οι μετοχές των εισηγμένων

Αν δεχθούμε ότι στο Α' τρίμηνο 2021, οι πωλήσεις των εισηγμένων είναι μειωμένες περίπου κατά 10-20% (εκτίμηση μεσοσταθμική) σε σχέση με το Α' τρίμηνο 2020, αλλά τα έσοδα κεφαλαίου αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τότε υπάρχει πιθανότητα το Α' τρίμηνο 2021 να έχει παρεμφερή αποτελέσματα με το Α τρίμηνο 2020.

Εποχιακή μεταβλητότητα

Εξαίρεση σ' αυτή τη διαπίστωση  ίσως αποτελέσουν επιχειρήσεις που επηρεάζονται συγκυριακά από εποχιακές τάσεις (λιανικό εμπόριο, τρόφιμα-ποτά, μεταφορές, πετρελαιοειδή). Οι εταιρείες λιανικού εμπορίου θα είναι και πάλι επηρεασμένες λόγω του παρατεταμένου lockdown στο Α' τρίμηνο, τα τρόφιμα-ποτα έχουν μείωση ζήτησης για τον ίδιο λόγο όπως και οι μεταφορές, ενώ στα πετρελαιοειδή οι σημαντικές παράμετροι είναι η μείωση της ζήτησης για βιομηχανική παραγωγή και μετακινήσεις, η μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου και η διαδικασία αποθεματοποίησης (lifo-fifo) των διυλιστηρίων.

Τράπεζες

Οι τράπεζες αύξησαν μεν τα NPE's το 2020 αλλά μετά σταδιακά τα περιόρισαν και ταυτόχρονα επωφελούνται σήμερα από το ράλι των μετοχών τους και - όποιες - υπεραξίες προκύψουν μέσα στο 2021 από τα ελληνικά ομόλογα. 

Εταιρείες λιανικής 

Οι μεγάλες εταιρείες λιανικής, ενεργοποιώντας τη διαδικασία του e-commerce καθόλη τη διάρκεια του 2020 κατάφεραν όχι μόνο να μην επηρεαστούν από τα lockdowns αλλά ορισμένες βγήκαν και με αυξημένα κέρδη. Αυτές οι εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν θετικά αποτελέσματα και στο Α τρίμηνο 2021.

Ταμειακές ροές – Μείωση λειτουργικού κόστους

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στη διαχείριση των ταμειακών ροών στο Α' τρίμηνο 2021. Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος από την αύξηση των καταθέσεων οφείλεται σε βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις και repos επιχειρήσεων που θέλησαν να αξιοποιήσουν την ρευστότητα τους. Η μείωση του λειτουργικού κόστους (μείωση πάγιου κόστους) που ξεκίνησε το 2020 λόγω και της κρίσης, ίσως συνεχιστεί και το Α' τρίμηνο 2021 συντηρώντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ