Νέα
  • ΓΔ: 910.58 -0.46%
  • Τζίρος: 17,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα έχει «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον

Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του σχεδίου ανάκαμψης, καλύπτοντας το κόστος με δικούς της πόρους μέχρι να εγκριθεί από την ΕΕ και γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από αυτή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών που υποβάλαμε το πρόγραμμά μας και έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις». Ο στόχος, είπε, είναι να αναδημιουργηθεί η χώρα με τη διαμόρφωση μίας πιο εξωστρεφούς, ανθεκτικής, δίκαιης, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας.

«Λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα μετά την επάνοδο σε κανονικές συνθήκες

Αναφερόμενος στη μετά την πανδημία εποχή, ο υπουργός είπε ότι όταν θα έχουμε επανέλθει σε κανονικές συνθήκες «η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μία συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών». Παράλληλα, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα έχει «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Μονοψήφια ποσοστά «κόκκινων» δανείων το 2022

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» για τους επόμενους 18 μήνες, οι τράπεζες θα μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δάνειά τους. «Είναι πολύ πιθανό κάποιες συστημικές τράπεζες να έχουν μονοψήφιο ποσοστό NPE (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) στο τέλος του 2021 και όλες οι συστημικές τράπεζες το 2022», είπε ο υπουργός.

Οσον αφορά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» που θα πάρει τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να την εξετάσει «μόνο αφού λάβει υπόψη το απόθεμα των NPL (μη εξυπηρετούμενων δανείων) που θα έχει απομείνει καθώς και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων

Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP). H EKT, είπε, έδρασε σωστά αναφορικά με την πανδημία και την Ελλάδα, «κάτι που είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να κάνει».

Αναφορικά με τον χρόνο που χρειάζεται ακόμη μέχρι να αποκτήσουν επενδυτική διαβάθμιση τα ελληνικά ομόλογα και να μπορεί να τα αγοράζει η ΕΚΤ και μετά τη λήξη του PEPP, o υπουργός είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει, από όλες τις απόψεις, το σημερινό στάτους όλων των κρατικών τίτλων».

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ