Νέα
  • ΓΔ: 910.34 +0.25%
  • Τζίρος: 41,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αφορολόγητο: Πριμ για e-συναλλαγές και φορολοταρία με έπαθλο έως 100.000 ευρώ

Πηγή: Intime

Φορολογικά κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες ώστε να προχωρούν σε περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, λογιστική μεταρρύθμιση σε 1.700 φορείς της γενικής κυβέρνησης και αποτελεσματική είσπραξη των κρατικών εσόδων είναι τα τρία όπλα που θα επιστρατεύσει το 2021 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για φοροελαφρύνσεις και βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά την περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης και πάταξης  της φοροδιαφυγήςμετά την περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης.

Αιχμή της στρατηγικής είναι να δοθούν κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, με κυριότερο να μετρούν διπλά οι e-αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών με ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ωθήσει τους φορολογούμενους να προχωρούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές «χτίζοντας» πιο εύκολα το 30% επί του εισοδήματος τους, όπως προβλέπει το υφιστάμενο καθεστώς και ταυτόχρονα να «χτυπήσει» τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν. Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για επιστροφή σε μετρητά μέρους της αξίας των συναλλαγών ή αντίστοιχη μείωση φόρου, ενώ θα υπάρξει ολικό λίφτινγκ στην φορολοταρία, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπενθυμίζεται, ότι από τις αρχές του 2020 είναι σε ισχύ το νέο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται φέτος να κάνουν πληρωμές με κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος. Αν δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ποινή έξτρα φόρου 22% στο ακάλυπτο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων.

Το σχέδιο που υπήρχε στην ατζέντα των ανώτερων στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών και «πάγωσε» λόγω των παρενεργειών που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία του κορονοιού, εξετάζεται σε νέα βάση λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενισχύθηκαν περαιτέρω το πρώτο οκτάμηνο του έτους, καθώς η καθιέρωση των ανέπαφων συναλλαγών -χωρίς δηλαδή τη χρήση PIN-, έως του ορίου των 50 ευρώ, έδωσε ώθηση στη χρήση τους. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών προέρχεται από συγκεκριμένους κλάδους όπως για παράδειγμα είναι τα σούπερ μάρκετ, η ένδυση, η υπόδυση ή η εστίαση, ενώ είναι περιορισμένη στους λεγόμενους κλάδους υψηλής παραβατικότητας.

Το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, θα μετρούν διπλά. Για παράδειγμα μια απόδειξη από έναν μηχανικό αξίας 100 ευρώ, θα μετράει ως 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να πληρώνουν ηλεκτρονικά και να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματίες και να διασφαλίζει το κράτος, ότι θα δηλώνονται με αυτό τον τρόπο όλα τα έσοδα. Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται σε παλαιότερη πρόταση του ΙΟΒΕ που έχει εισηγηθεί να αυξάνεται η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Θα αφορά μια σειρά από επαγγέλματα και υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών. 

Πρόκειται για γιατρούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, οικοδόμους, μηχανικούς, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, κατασκευαστές στεγών, ψυκτικούς, ιδιοκτήτες πλυντηρίων αυτοκινήτων, ανθοπωλείων, ταξιδιωτικών πρακτορείων, κομμωτηρίων, κουρείων, μανικιούρ-πεντικιούρ, ενοικίασης ΙΧ και μοτοποδηλάτων, χερσαίων - θαλασσίων μεταφορών, ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων, εταιρείες εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια) και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εποχικές δραστηριότητες.

Θα εξαιρεθούν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, των ηλεκτρονικών τιμολογίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet θα λειτουργήσει ως τριπλή… μέγγενη στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς. Επίσης, οι ιατρικές δαπάνες από τις κλινικές καθώς εκτιμάται ότι δεν περιλαμβάνονται στη ζώνη μεσαίας ή υψηλής παραβατικότητας.

Κάν’ το όπως οι τράπεζες: Bonus επιστροφής

Επίσης ένα κίνητρο που φαίνεται να μελετάται είναι η επιστροφή σε μετρητά μέρους της αξίας των συναλλαγών ή αντίστοιχη μείωση φόρου. Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος πραγματοποιήσει δαπάνη μέσω κάρτας ύψους 1.000 ευρώ σε συνεργείο αυτοκινήτου, ποσό ύψους 330 ευρώ ήτοι 30% θα μειώσει το φορολογητέο εισόδημα. 

Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με τα προγράμματα «bonus» που έχουν οι τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο η εφορία θα έχει εικόνα για τις πληρωμές που έχουν γίνει για αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και ο φορολογούμενος θα έχει όφελος, είτε λαμβάνοντας πίσω κάποια μετρητά, είτε πληρώνοντας λιγότερο φόρο.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και για τη φορολοταρία ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες, ώστε να μην κερδίζουν πολλοί λίγα -όπως ισχύει σήμερα- αλλά λίγοι περισσότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος να μην είναι 1.000 ευρώ, αλλά  πολύ μεγαλύτερο. Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει αναφέρουν ότι μπορεί να δίδονται ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ ή να υπάρχει μόνο ένας τυχερός που να λαμβάνει ακόμα και 100.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα έχουν ισχυρότερο κίνητρο να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Oλο το νέο πλαίσιο θα βοηθηθεί και με τον ευρύτερο σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την αντικατάσταση  των παλαιών ταμειακών μηχανών και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Από 1.11.2020 όσες επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις με μη αναβαθμισμένο ΦΗΜ θα έχουν πρόστιμο όπως αναφέρει σχετική υπενθύμιση την οποία στέλνει η ΑΑΔΕ στους κατόχους ΦΗΜ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει, πως όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με το taxisnet και οι αποδείξεις που θα εκδίδουν, θα περνούν αυτόματα στο ηλεκτρονικό βιβλίο που θα τηρεί η επιχείρηση στο MyData.

Σαφάρι για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Μετά τις ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία στο φοροελεγκτικό σχέδιο, η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες και με στόχο να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, σκοπεύει σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ να ξεκινήσει ελεγκτικό σαφάρι για τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο μπαίνουν υποθέσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης.

Έμφαση θα δοθεί στις φρέσκες φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αλλά και σε μια σειρά υποθέσεων ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνεται άμεσα και αφορούν υποθέσεις που συνδέονται με εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις (όπως δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο), υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.

Ακόμα υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών(ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Λογιστική μεταρρύθμιση

Για το οικονομικό επιτελείο η εισαγωγή της δεδουλευμένης λογιστικής σε όλο το δημόσιο τομέα, είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση γιατί το κράτος θα μάθει να γνωρίζει τι αγοράζει, να μπορεί να παρακολουθεί αυτόματα τι έχει στις αποθήκες του και θα διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα παραγγελιοληψίας. Ετσι το Δημόσιο θα μπορέσει να μετρά τα πάγια αποθέματά του, να γνωρίζει τι ξοδεύει και να προγραμματίζει καλύτερα τις προμήθειές του και να εξοικονομεί περιττές δαπάνες.

Στόχος είναι η εισαγωγή της διπλογραφικής λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση στο σύνολο των περίπου 1.700 φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συστηματική και εύλογη απεικόνιση και παρακολούθηση της καθαρής θέσης της χώρας για πρώτη φορά, καθώς και την παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων. Το όφελος που θα προκύψει από τη λογιστική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι τεράστιο.

Οι διεργασίες του Έργου έχουν ήδη ξεκινήσει, καθιστώντας την αλλαγή αυτή ως ένα από τους κεντρικούς άξονες της χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, οι απαιτήσεις του οποίου δεν περιορίζονται στην απλή αλλαγή των λογιστικών κανόνων αλλά  στην άσκηση καλύτερης χρηματοοικονομικής διαχείρισης των κρατικών πόρων.  Όταν ολοκληρωθεί τα  Υπουργεία θα μπορούν να εντοπίζουν και να αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να γνωρίζουν άμεσα τους πιστωτές τους, γεγονός που θα βοηθήσει το στόχο της καλύτερης εισπραξιμότητας των οφειλομένων στο δημόσιο. Το έργο διεξάγεται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ