Νέα
  • ΓΔ: 1418.79 +1.03%
  • Τζίρος: 59,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάλυβας - αλουμίνιο: Σε συζητήσεις για άρση των δασμών ΕΕ και ΗΠΑ

Πηγή: AP Images

H Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ θα αρχίσουν συζητήσεις για την αντιμετώπιση των δασμών που επέβαλε η Ουάσιγκτον στον χάλυβα και το αλουμίνιο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν ότι «δεσμεύονται να εμπλακούν γρήγορα στις συζητήσεις αυτές για να βρουν λύσεις πριν το τέλος του έτους και να δείξουν πώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπερβάλλουσα δυναμικότητα, να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών μας χάλυβα και αλουμινίου και να ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμαχία μας».

Τα θέματα αυτά βάρυναν στις διατλαντικές σχέσεις για περισσότερο από δύο χρόνια. Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Ιούνιο του 2018 για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τα αντίμετρα της ΕΕ

Η ΕΕ αντιτάχθηκε στη κίνηση αυτή εξ αρχής και μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τη διοίκηση Τραμπ προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και επέβαλε αντίμετρα σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Τα προϊόντα, στα οποία επέβαλε δασμούς η ΕΕ, περιλάμβαναν το ουίσκι Bourbon, τους χυμούς πορτοκαλιού και το βούτυρο από φιστίκι.

Από το ποσό αυτό, η ΕΕ στοχοποίησε αρχικά αμερικανικές εξαγωγές 2,8 δισ. ευρώ και δήλωσε ότι θα επέβαλε στα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ μετά από μία τριετία ή μετά από μία θετική έκβαση στον ΠΟΕ. Η δεύτερη δόση των δασμών αναμενόταν να ισχύσει από τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι αίρει προσωρινά την πρόσθετη δέσμη δασμών τον Ιούνιο καθώς προχωρούν οι συζητήσεις για μία πιθανή συμφωνία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Κοινή επιδίωξή μας είναι να τερματίσουμε τις διαμάχες στον ΠΟΕ μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την ΕΕ».

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ