Νέα
  • ΓΔ: 899.37 +0.46%
  • Τζίρος: 24,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τέλη κυκλοφορίας: Πώς θα πληρώνονται σε περίπτωση πώλησης οχήματος που είναι σε ακινησία

Αυτοκίνητα / Πηγή: AP
Αυτοκίνητα / Πηγή: AP

Πώληση οχήματος (επιβατικό ΙΧ ή δίκυκλο ΙΧ) που βρίσκεται σε ακινησία και τέλη κυκλοφορίας. Σε πολλές περιπτώσεις κάτοχοι επιβατικών ΙΧ ή δικύκλων ΙΧ, θέλουν να το πουλήσουν, ενώ το έχουν θέσει σε ακινησία ώστε να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Εφόσον το αυτοκίνητο (επιβατικό ΙΧ) ή δίκυκλο ΙΧ, έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία, τότε μπορεί να γίνει ψηφιακή άρση της ακινησίας.

Αν η ακινησία του αυτοκινήτου ΙΧ ή δικύκλου ΙΧ έχει γίνει στην αρμόδια εφορία (Δ.Ο.Υ.) και όχι ψηφιακά, τότε η άρση της ακινησίας γίνεται στην αρμόδια εφορία. Σημειώνουμε πως η ακινησία ή η άρση της ακινησίας επαγγελματικών οχημάτων δεν γίνεται ψηφιακά, αλλά στην εφορία (Δ.Ο.Υ.).

Αν έχουμε θέσει το όχημα μας, σε ακινησία και αποφασίσουμε να το πουλήσουμε, τότε πρέπει να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε ολόκληρο το τρέχον έτος και όχι την αναλογία των μηνών που υπολείπονται έως το τέλος του έτους.

Παράδειγμα: έχουμε θέσει σε ψηφιακή ακινησία το αυτοκίνητο μας, από τον Δεκέμβριο του 2020. Τον Απρίλιο του 2021, αποφασίζουμε να το πουλήσουμε. Τότε κάνουμε ψηφιακή άρση της ακινησίας και πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε ολόκληρο το τρέχον έτος 2021 (και όχι για τους υπόλοιπους 8 μήνες του έτους 2021).

Ειδικότερα στο νόμο 4093/2012 στο άρθρο πρώτο παράγραφος Ε, υποπαράγραφος 7, με τίτλο: «Ρυθμίσεις σχετικά με την καταβολή Τελών Κυκλοφορίας, τον έλεγχο οφειλών από Τέλη Κυκλοφορίας και Μεταβίβαση Αυτοκινήτων Οχημάτων» ορίζεται ξεκάθαρα ότι:

«Δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστίμων».

Διαδικασία:

Με τους κωδικούς TAXISnet, εισερχόμαστε στην πλατφόρμα myCar της Α.Α.Δ.Ε., επιλέγουμε το όχημα (με βάση το αριθμό των πινακίδων του) που είναι σε ψηφιακή ακινησία, επιλέγουμε έκδοση Τελών Κυκλοφορίας, πληρώνουμε τα Τέλη Κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο (διενεργείται μέσω web service με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών) και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος της άρσης ακινησίας.

Αν υπάρχει συνιδιοκτήτης στο όχημα, τότε πριν την υποβολή του αιτήματος της άρσης ακινησίας, πρέπει να εγκρίνει ηλεκτρονικά την ενέργεια αυτή, μέσω των δικών του κωδικών TAXIS (στην πλατφόρμα MyCar).

Ο πωλητής κατόπιν πρέπει να ζητήσει και να πάρει από την Δ.Ο.Υ. την βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, απαραίτητο δικαιολογητικό για την μεταβίβαση. Στην περίπτωση άρσης της ακινησίας και πώλησης αυτοκινήτου, η βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, δεν εκδίδετε ηλεκτρονικά (στα πλαίσια της εξέλιξης της πλατφόρμας MyCar πιστεύουμε θα ενσωματωθεί και η ενέργεια αυτή).

Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση άρσης της ακινησίας του αυτοκινήτου, εντός του έτους, για να το χρησιμοποιήσουμε (όχι να το πουλήσουμε) μπορούμε να πληρώσουμε αναλογικά μηνιαία τέλη κυκλοφορίας.

Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ