Νέα
  • ΓΔ: 881.78 +0.43%
  • Τζίρος: 16,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φορολογία επιχειρήσεων: Συμφωνία για παγκόσμιο κατώτατο συντελεστή 15% βλέπουν οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρή στήριξη από τη G7 στην πρόταση της Ουάσιγκτον για κατώτατο παγκόσμιο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων 15% αναμένει ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ουάλι Αντεγέμο.

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα δείτε σε μεγάλο βαθμό ενιαία θέση της G7 στο μέλλον», δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα, μετά τα θετικά σχόλια της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας για την πρόταση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η στήριξη αυτή μπορεί να εκφρασθεί σε μία κατ’ ιδίαν σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G7 στο Λονδίνο στις 4-5 Ιουνίου, δήλωσε ο Αντεγέμο.

Η αισιοδοξία για μία από καιρό επιδιωκόμενη συμφωνία αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής ψηφιακών υπηρεσιών έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα που το Treasury δήλωσε ότι θα αποδεχόταν έναν κατώτατο συντελεστή 15% ή υψηλότερο.

Ο συντελεστής 15% είναι αρκετά χαμηλότερος από τον ελάχιστο συντελεστή 21% που έχει προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη φορολογία των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και τον συντελεστή 28% για τη φορολογία των κερδών στις ΗΠΑ.

Οι FT ανέφεραν την Πέμπτη ότι οι χώρες της G7 είναι κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Τζόνσον: Προτεραιότητα η συμφωνία για τη φορολογία των ψηφιακών εταιρειών 

Η αντίδραση της Βρετανίας, η οποία έχει σήμερα εταιρικό φορολογικό συντελεστή 19%, ήταν πιο επιφυλακτική. Ερωτηθείς, αν η Βρετανία στηρίζει την αμερικανική πρόταση για τον συντελεστή 15%, ο Μπόρις Τζόνσον έστρεψε την απάντησή του στη φορολογία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως της Alphabet και του Facebook.

«Η επίτευξη μίας διεθνούς συμφωνίας αναφορικά με τη φορολογία των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών είναι προτεραιότητα και καλωσορίζουμε τη νέα αμερικανική δέσμευση για την επίτευξη λύσης», δήλωσε ο Τζόνσον.

Η αμερικανική πρόταση αναμένεται να είναι βασικό θέμα συζήτησης στην προκαταρκτική διαδικτυακή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 την Παρασκευή.

Ο Αντεγέμο σημείωσε ότι αναμένει μία ευρεία διεθνή δέσμευση για τον συντελεστή 15% ή υψηλότερο από αυτόν για να υπάρξει στήριξη του Κογκρέσου αναφορικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ