Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΛΠΕ: Από το Δημόσιο τα 4 από τα 11 μέλη του ΔΣ - Το σχέδιο Vision 2025

Ελληνικά Πετρέλαια / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελληνικά Πετρέλαια / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πλειοψηφία 96% εγκρίθηκε στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ, η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, για τον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ. 

Πλέον τα 4 από τα 11 μέλη των ΕΛΠΕ θα διορίζονται από το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση ήταν συνέχεια της Συνέλευσης της 21ης Μαΐου, η οποία αναβλήθηκε καθώς εκείνη την ημέρα γνωστοποιήθηκε η σχετική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να μείνει δημοσιευμένη για μια εβδομάδα. Η πρόταση αυτή διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του ΔΣ των ΕΛΠΕ, που πρότεινε το σύνολο των μελών του ΔΣ να εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.

Η Γενική Συνέλευση επίσης ενέκρινε την εναρμόνιση των διατάξεων του Καταστατικού με το Ν. 4706/2020 – με τροποποίηση των άρθρων 4, 6, 7, 9, 10, 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 24, 26, 29 και 30, του Καταστατικού της Εταιρείας, που αφορούσαν την εναρμόνιση με το νόμο για την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Και το τρίτο θέμα που αφορούσε την έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ψηφίστηκε σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορούν να διορίζονται 4/11 μέλη από το Δημόσιο.

Το σχέδιο Vision 2025

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε το σχέδιο Vision 2025, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά το στρατηγικό μετασχηματισμό του Ομίλου ΕΛΠΕ, και διαθέτει 5 άξονες και με το οποίο ο όμιλος θα μπορέσει την επόμενη πενταετία πετύχει τους στόχους του και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την ενεργειακή μετάβαση.

Όπως είπε τόσο η κοινωνία όσο και οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν να αλλάξει ο τρόπος εκπλήρωσης των ενεργειακών αναγκών, ενώ αυξάνεται και το κόστος των εκπομπών ρύπων.

Ο όμιλος αναζητά λύσεις που εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη, με μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, και αυτή η νέα κατεύθυνση επηρεάζει συνολικά το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου.

Στόχος η μείωση εκπομπών ρύπων 50% έως το 2023

Σε πρώτη φάση στόχος των ΕΛΠΕ είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων στο 50% ως το 2030, μείωση η οποία κατά 30% θα είναι απόλυτη ενώ το υπόλοιπο 20% θα μειωθεί με αντιστάθμιση μέσω της ανάπτυξης πράσινης ενέργειας.

Ακολούθως στόχος του ομίλου ΕΛΠΕ είναι να πετύχει μηδενικές εκπομπές το 2050. Εξάλλου σημείωσε, ο κ. Σιάμισιης, η στρατηγική αυτή συνδέεται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αφού για πρώτη φορά το κόστος των ρύπων είναι τόσο υψηλό.

Αναφέρθηκε επίσης στη δομική αλλαγή που είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί το Vision 2025, με τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου διαφορετικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποκτήσει ο όμιλος τη δυνατότητα καλύτερων αποτιμήσεων και καλύτερης ανάπτυξης των επιμέρους δραστηριοτήτων.

Στα 1,3 MW το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Τους τελευταίους 18 μήνες όπως είπε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ έχει φτάσει στα 1,3 MW, είναι σε εξέλιξη η μεγάλη επένδυση στην Κοζάνη για το φωτοβολταϊκό των 200 MW, ενώ τα ΕΛΠΕ εξετάζουν και άλλες επενδύσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ